35. Magyar Filmszemle

Sosem kerül moziba a kilencvenmilliós támogatással forgatott Gothár-film?

2004. 02. 08., 11:06 | Frissítve: 2004. február 08., vasárnap 16:02

Több mint kilencvenmillió forintos állami támogatást kapott a tavalyi Filmszemle nagydíjával is kitűntetett Magyar szépség című film, mégis egyre valószínűbb, hogy az alkotást soha nem láthatja a nagyközönség. Kivéve azt a néhány hardcore Gothár-fanatikust, akik egy jeges decemberi éjjelen megnézték a Duna televízión. Amerikai producerek, pénzügyi gondok, vagy Elvis Presley akadályozza a film bemutatását?

A tavalyi Filmfesztivál díjnyertes alkotása, Gothár Péter Magyar szépség című filmje már több mint egy éve dobozban porosodik, még egyetlen filmszínházban sem játszották. A magyar filmek legnagyobb része már a gyártás évében mozikba kerül, ezért nem meglepő, hogy idővel különböző találgatások keltek szárnya a Gothár-film bemutatása körüli bonyodalmakról.

Az amerikai szál

Gothár Péter Magyar szépség című művében Sam Mendes Oscar-díjas Amerikai szépségének történetét helyezte át a rendszerváltás utáni Magyarországra. A hasonlóság miatt filmes körökben egyre többször lehetett hallani arról, hogy az amerikai kultuszfilmet gyártó Dreamworks a szerzői jogokra hivatkozva megakadályozta a magyar produkció bemutatását. Vagyis plágiumvád állna az elmaradt bemutató hátterében?

fotó: Gordon Eszter
Berger József, a filmet gyártó Mythberg film producere az Indexnek cáfolta, hogy a Dreamworks akadályozta volna meg a Magyar szépség bemutatását. "Az amerikai stúdió nem keresett meg minket, ellenben a filmben elhangzó Elvis Presley-dalok felhasználásáról vitánk alakult ki a jogtulajdonosokkal. - mondta el Berger, majd hozzátette, hogy mivel az énekes szellemi hagyatékát ápoló Elvis Estate-tel hat hónapnyi tárgyalás után sem sikerült megegyezniük, lecserélték a dalokat, így a film bemutatásának már nyár óta nincsenek jogi akadályai.

Az Index megkereste a Dreamworks filmstúdiót Magyarországon képviselő UIP Duna Filmet, ahol kérdésünkre megerősítették, hogy az amerikai vállalat nem foglalkozott a Magyar szépséggel. Felhívtuk Gothár Péter is, de ő nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Pénz, pénz, pénz

A film bemutatását a jogi viták mellett az is hátráltatta, hogy az eredetileg 285 millió forinttal gazdálkodó produkció majdnem 50 millió forinttal túllépte a költségvetését, így egyes színészeknek és a stáb több tagjának már nem tudtak fizetni a gyártók. A tavalyi Filmszemle után több színész is kijelentette, hogy nem járul hozzá a film bemutatásához, amíg ki nem fizetik elmaradt bérüket.

"Nem akartuk bemutatni a filmet, amíg nem sikerül előteremteni a hiányzó összeget, de szerencsére pályázati forrásokból és szponzoroktól végül is megszereztük a stáb tagjainak elmaradt bérét, így már ez sem akadályozza a film bemutatását." - mondta el Berger József, aki megjegyezte, hogy a költségek több váratlan esemény miatt lépték túl az eredetileg tervezett keretet, például az egyik negatív sérülése miatt több teljes napot kellett újraforgatniuk.

Megkeresésünkre Udvaros Dorottya, a Magyar szépség szereplője elmondta, hogy honoráriumát megkapta. A színésznő nem tud arról, hogy elmaradt pénzek miatt valamelyik szereplő tiltatta volna le a mű bemutatását.

A tévé áll a háttérben?

A jogviták rendeződése és az elmaradt bérek kifizetése ellenére sem valószínű, hogy mozikba kerül a Magyar szépség, mivel az alkotás forgalmazását, úgy tűnik, senki nem vállalja. A gyártók ugyan a tavalyi Filmszemle után szóban már megállapodtak a Budapest Filmmel, de miután a Magyar szépséget decemberben egy késő esti időpontban már bemutatták a Duna Televízióban, a cég már nem lát esélyt a forgalmazásra.

Magyar Szépség fotó: Gordon Eszter
"Tavasz végén, majd ősszel akartuk bemutatni a Magyar szépséget, de akkor a produkció belső gondjai miatt nem kerülhetett erre sor, most viszont, a televíziós premier után már nem sok esélye van a filmnek a mozikban" - mondta el kérdésünkre Kozma Ilona, a Budapest Film munkatársa.

A producer azonban még bízik a film sikerében, és reménykedik, hogy a Filmszemle után sikerül megállapodniuk a Budapest Filmmel. Berger véleménye szerint az alkotás televíziós sugárzása nem hogy csökkentette a forgalmazás gazdasági kilátásait, de még reklámot is jelentett a filmnek.

Berger emellett elmondta, hogy a televíziós sugárzásra az Országos Műsorszolgáltatási alap szigorú szerződése miatt volt szükség, amelyben az állami támogatás fejében kikötötték, hogy az alkotást 2003. december 31-ig be kell mutatni egy televíziós csatornán.

Mozi a tévében?

Az Index megkereste az Országos Műsorszolgáltatási Alapot, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a pályázati pénzek odaítélésekor csak a televíziós sugárzást kötik ki, így az alkotók nem kötelesek mozikban is bemutatni a több mint 90 milliós támogatással készített filmet.

Az állami pénzből készült produkció azonban eredetileg a mozikba készült, hiszen ha csak televíziós sugárzást terveztek volna az alkotók, digitális technikával készítették volna a Magyar szépségét, amely így nagyságrendekkel olcsóbb lett volna, mint a 35 milliméteres film, amelyre a nagyjátékfilmeket forgatják.

Megkérdeztük, hogy ha az Alap televíziós játékfilmek készítését támogatja, akkor miért ad pénzt drága, mozi nyersanyagra forgatott alkotásokra, vagy ha mégis támogat ilyen nagy kötségvetésű alkotásokat, akkor miért nem köti ki a moziforgalmazást. Dr. Csányi Kinga a Műsorszolgáltatási Alap munkatársa kérdésünkre válaszolva azt nyilatkozta, hogy a moziforgalmazás kikötése a televíziós bemutatás elsődlegessége mellett jó és fontos, ahogy például egy kábelhálózat esetében az, hogy a műsorszolgáltatások elosztása mellett az internetezés lehetőségét is biztosítja a hálózat az előfizetőnek, de a Műsorszolgáltatási Alap a törvény szerint a televíziós produkciók támogatására jött létre.

hirdetés