Határtalan Európa - kiállítássorozat az Idegennyelvű Könyvtárban

MTI
2003.03.05. 13:28
Határtalan Európa címmel egy éven át tartó kiállítássorozat indult szerdán Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. Az európai uniós csatlakozás kapcsán szervezett bemutató A "vén Európa" öröksége című tárlattal vette kezdetét.

Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közigazgatási államtitkára a megnyitón arról beszélt: Magyarország nem Európához, hanem egy politikai és gazdasági szervezethez csatlakozik, amely leginkább képviseli azt az európai szellemiséget, amelyet hazánk joggal tekint sajátjának is.

A kiállítássorozat a mai Európa rendkívül gazdag kulturális örökségét mutatja be, s egyben bepillantást enged a csatlakozni kívánó országok művelődés- és kultúrtörténetébe is - jegyezte meg. Vass Lajos szavai szerint kulturális szempontból a kontinens mindig is teljes egységet alkotott. Mint az államtitkár hozzáfűzte: ezt az egységet csak "kényszeredett, életidegen hatalmi játszmák és sajnálatos történelmi folyamatok próbálták megbontani, de a lényeget tekintve nem sok sikerrel."

Az idegennyelvű könyvtár Molnár utcai épületében áprilisban, "Ezerarcú Ibéria" címmel Spanyolország és Portugália, májusban az EU három északi tagállama, Svédország, Finnország és Dánia, júniusban pedig a "Rajna kincse" című tárlaton Ausztria és Németország mutatkozik be.

A nyári szünet után, szeptemberben a "Tulipánok földje" című kiállításon a Benelux-államokat, októberben pedig "Az európai civilizáció bölcsője" című bemutatón Görögországot és Olaszországot ismerhetik meg az oda látogatók.

Novemberben "Ahány ház, annyi szokás" címmel Nagy-Britannia és Írország, decemberben a "legfinomabb borok és sajtok hazája" címmel Franciaország következik.

A jövő év januárjában az EU tagállamainak nemzetiségi politikája kerül középpontba, februárban az EU-s országok közti kulturális kapcsolatokról, márciusban a csatlakozni kívánó országokról szerezhetnek bővebb ismereteket a látogatók.
A kiállítássorozatot 2004 áprilisában az Európa mindannyiunké című tárlat zárja.