Kifütyülték Bozókit és az Operaház új igazgatóját az évadnyitón

MTI
2005.09.02. 19:41
A régi értékek megtartásáról, a szükséges változásokról beszélt Bozóki András a Magyar Állami Operaház évadnyitó ülésén pénteken; a kulturális miniszter beszéde közben többen bekiabáltak, megjegyzéseket tettek, sőt fütyültek, amikor Bozóki András arról beszélt: "ésszerűbb gazdálkodás kell, változatlan, sőt, ha lehet folyamatosan növekvő szakmai színvonal mellett".

Az augusztus 1-jén öt évre, pályáztatással kinevezett új vezető, Hegyi Árpád Jutocsa az előző éveket méltató szavai mellett azt mondta: "az elmúlt korszak hétköznapjai magukban hordozták a hanyatlás kellemetlen atmoszféráját. Az Operaház nem állt fejlődési pályán, nem szárnyalt, nem voltak fényes perspektívái". Értékelését több alkalommal bekiabálás és füttyszó zavarta meg. Felzúdulás fogadta az új főigazgató azon kijelentését is, miszerint "az a művész, aki a fejlődést tagadja, elavult, s nincs rémesebb az elavult művészetnél, az elavult művésznél".

Bozóki András szerint ez a reagálás nem ellenállást jelez a jelenlegi vezetéssel szemben, inkább egy félelmet az ismeretlennel szemben.