Művészeti negyed épül a Zsolnay gyár köré

Napi Gazdaság
2006.01.02. 16:17
A pécsi önkormányzat tulajdonába kerülő Zsolnay Porcelánmanufaktúra Rt. körül olyan művészeti negyedet alakítanak ki, amely Európa kulturális fővárosának szellemi és turisztikai központja lehet.

Mint azt Gonda Tibor, a város gazdasági ügyekben illetékes alpolgármestere a gazdasági napilapnak már korábban kifejtette, Pécsnek azért is volt rendkívül fontos a Zsolnay és a hozzá kapcsolódó mintegy 10 hektáros terület, mert a cím elnyerésére ezzel is pályáztak. Az értékes épületegyüttest mielőbb szeretnék feltárni és megnyitni a belváros felé. A több mint 20 ezer négyzetméter területű ipari objektumot felújítják, s az új funkciókat kap. Többek között kialakítanak egy kortás művészeti központot, egy úgynevezett kreatív inkubátorházat, egy oktatási központot, valamint egy ipartörténeti parkot.

Mindemellett a területen, a jelenlegi tervek szerint, helyet kap egy szálloda, s több kereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítmény is. A programot saját erőből, pályázati forrásokból, illetve vállalkozói tőke bevonásával kívánja megvalósítani az önkormányzat.