Nándor
3 °C
16 °C

Pécsé lesz a Zsolnay porcelángyár

2005.09.27. 07:45
Ingyenes vagyonátadással kerül a pécsi önkormányzat tulajdonába a Zsolnay porcelángyár. A közgyűlés legutóbbi zárt ülésén már fel is hatalmazta a polgármestert a szerződés aláírására.
A pécsi közgyűlés legutóbbi, zárt ülésén felhatalmazta Toller László polgármestert, hogy aláírja azt a szerződést, amelynek keretében a Zsolnay Porcelán Manufaktúra Rt. ingyenes vagyonátadással a város tulajdonába kerül - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Gonda Tibor, a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. Erre várhatóan október közepén kerül sor, majd ezt követően a cég 30 napon belül kerül a helyhatóság birtokába.

Az alpolgármester nem kívánta kommentálni azt az értesülést, amely szerint a kormány már elvi döntést hozott a Zsolnay átadásáról, illetve annak menetrendjéről, megerősítette azonban, hogy a közgyűlés elfogadta az átadás-átvétel ütemtervét, és arról is döntöttek, hogy a céget átvilágítják. A testület egyúttal felhatalmazta a város vezetését arra, hogy a jelenlegi tulajdonos ÁPV Rt.-vel kezdjen tárgyalásokat a társaság adósságainak törlesztéséről, illetve a veszteség finanszírozásáról.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy a már elkészült szerződéstervezet szerint a város tíz évig nem adhatja el sem a gyárat, sem a márkanevet, köteles fenntartani az üzem működőképességét és tradícióit. Emellett Zsolnay-termékek a jövőben is csak Magyarországon készülhetnek, és három évig 5 százaléknál nagyobb létszámleépítésre sem kerülhet sor. Még azt is meghatározzák, hogy évente mennyi úgynevezett tradicionális kerámiának kell készülnie Pécsett. Amennyiben az ÁPV Rt. által korábban nyújtott 366 millió forintos tulajdonosi hitelt határidőre nem tudják visszafizetni, a Zsolnay ismét állami tulajdonba kerül.

Pécs számára azért is fontos a gyár, mert az ehhez kapcsolódó mintegy 10 milliárd forint értékű programmal pályáznak az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére. Az üzemet mielőbb szeretnék megnyitni a város felé, s a gyár által már nem használt, több mint 20 ezer négyzetméteres ingatlant felújítanák. A Zsolnay Kulturális Negyedben kapna helyet többek között a kortárs művészeti központ, egy ipartörténeti park, sőt egy oktatási központ is. Emellett vállalkozói tőke bevonásával a területen irodákat, vendéglőket és szállodát is kialakítanak majd.