Az Index alapítói köszönik Uj Péternek

2011.09.30. 12:36

"Tizenkét évvel ezelőtt, 1999. május 17-én nagy ambícióval és kevés pénzzel vágtunk neki az Index alapításának. A siker valószínűtlennek tűnt, bár nagyon hittünk benne. Nem volt mellettünk nagy média- vagy távközlési vállalat, párt vagy gazdag befektető. Bíztunk a piacban, az internet fejlődésében és a tartalom értékében. És hittünk valamiben, amit akkor még kevesen gondoltak: az interneten nem csak összegyűjteni lehet tartalmat, hanem csinálni is. Az Indexet újságként alapítottuk, így jegyeztettük be, mi így beszéltünk róla. Az alapító gyűlést a MUOSZ székházában tartottuk.

Az újság akkor még papírból volt, a számítógép egy nagy dobozból, képernyőből és billentyűzetből állt, a médiavállalatokat kiadónak, tévétársaságnak hívták, a Matávot matávnak, egy újságíró szövetség volt és annak egy székháza. S miközben Magyarországon majd' minden megváltozott körülöttünk, az Index tizenkét év alatt a magyar nyilvánosság meghatározó hangja, vélemény- és műfajformáló ereje lett. A legnagyobb és legkedveltebb újság. Ebben kiemelkedő szerepe van az Index ma távozó főszerkesztőjének, Uj Péternek.

Péter volt közöttünk talán a legelkötelezettebb, a legmagabiztosabb és a legeltökéltebb, hogy a dolog sikerülhet. Sikerült is. Mi, az Index alapítói köszönjük Péternek a tizenkét éves munkát, erőfeszítést, hitet, energiát, komoly és komolytalan poénokat, a nyelvet, amit megújított, a formát, amit átalakított, a csapatot, akit - a maga módján - vezetett. Kevesen mondhatják el magukról, hogy az ország kevesebb lenne anélkül, amit ő és csapata csinált. Így meg több lett és ez jó.

Budapest, 2011 szeptember 30.

Braun Róbert, Kéki Balázs, Kőrösi Ákos, Nyírő András, Szöllősy Gábor -- Az Index alapítói."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport