Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Rózsaszín tér épül Bécsben

2006.05.17. 11:51
Emlékművet állítanak a nácizmus homoszexuális és transzszexuális áldozatainak Bécsben. A Rózsaszínű tér nevet viselő emlékmű az I. kerületben, a Morzinplatzon kap helyet, 1938-tól itt volt ugyanis a Gestapo főhadiszállása.

Bécs kulturális tanácsnoka, Andreas Mailath-Pokorny, valamint a város esélyegyenlőségért felelős tanácsnoka, Sonja Wehsely kezdeményezésére felállítandó emlékmű az osztrák Hans Kupelwieser tervei alapján készül - értesült a Compress. A nácizmus meleg és transzszexuális áldozatainak eddig egyedül Amszterdamban volt emlékműve.

#alt#
Az emlékmű látványterve
Forrás: Compress

A téren létesítendő négyszáz négyzetméteres medence rózsaszínű víztükrét a QUE(E)R szó töri majd meg domborműszerűen, amelyen át is lehet majd kelni. A QUE(E)R szó jelentése kettős: egyrészt így nevezik magukat az osztrák melegek, leszbikusok és transzszexuálisok, másrészt pedig gyűjtőfogalom, amelybe belefér a heteroszexuálistól való mindennemű eltérés. Színválasztásában az emlékmű a rózsaszínű háromszögre utal, amelyet a koncetrációs táborokban a homoszexualitásuk miatt üldözött férfiaknak a ruhájukon kellett viselniük.

Az emlékműre tavaly írtak ki meghívásos nemzetközi tervpályázatot. A bécsi homoszexuális- és transzszexuális-szervezetek képviselőit is magában foglaló zsűri végül a posztmediális szobrászat egyik legkonzekvensebb osztrák képviselőjét, Hans Kupelwiesert választota.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!