Ellenáramlatok

2002.03.11. 14:36
Bodó Viktor és a Magma Társaság előadása a Trafóban - tánccal, kórussal, DJ-vel és kutyával.
Hol a mozivásznon tűnik fel Krétakörös színekben (Nexxt), hol főiskolás vizsgarendezése (Citromfej) kapcsán kerül szóba szakmai berkekben Bodó Viktor. Ami nem semmi, mert a rendező szakosok éves megmérettetéseiről ritkán hallani ennyi méltató szót a pikírt színház brancsban.

Az Ódry Színpadon is a Magma Társasággal szerepelt már Bodó Viktor, aki felvilágosított, hogy itt nem csupán egy színtársulatról van szó, hanem egy manapság szokatlan művésztársulásról. Színházi- és filmrendezők, negyven tagú kórus és egy csapatnyi színész csatlakozott a Magmához. (Ők készítenek filmet például a Liliomból, Csányi Sándor főszereplésével.)

Bodó Viktor
Március 13-án, szerdán, este nyolckor a Trafóban mutatja be Bodó Viktor társulata az Ellenáramlatok (Crosscurrents) című előadást. A rendező nem árulta el, Dj Mangoval hogy kerül egyszerre színpadra egy énekkar, és mit keres majd a darabban Sonka, a kutya. Azt mondta, el kell menni, meg kell nézni.

Amit viszont nem tudott eltitkolni - mert megírta a Magyar Narancs - hogy a születésnapos (tíz éves!) New Writing nevű, angol irodalmi antológia verseiből és novelláiból készül az előadás. A nyersanyagot, Szirtes György (alias George Szirtes), a kötet egyik szerkesztője válogatta a British Council-nak, ők pedig a Magma Társaságot találták meg a feladattal.

Bodó Viktorék kísérletezni kezdtek ezzel a nyersanyaggal: azt kutatták, hogyan lehet verseket izgalmasan megjeleníteni a színpadon, és persze, hogyan tudnának minél több meglepő formát mutatni a közönségnek. Ez szinte kötelező egy újonnan alakult társulatnál. Ami érdekes - mondja Bodó - hogy nem minden írás hozta őket egyformán lázba, mivel nem ők szemezgettek az antológiából, hanem készen kapták az anyagot. Úgy döntöttek, nem törekszenek arra, hogy mindegyik műhöz lehengerlő képeket és mozdulatokat gyártsanak. Inkább azt játsszák el, hogy nem tudnak mit kezdeni egy verssel, ha nem tudnak mit kezdeni egy verssel.

Az előadáson végig angol és magyar feliratok kísérik majd színpadi képeket, és a Trafó arculatához hozzápasszintva a produkciót, Dékány Edit koreográfus kortárs táncelemekkel tűzdelte meg a jeleneteket.

Bodó Viktor fanyar humort ígér (szerinte a Magma Társaságnak már van ilyen, másokéval össze nem téveszthető), és ahogy már említettem: kórust, kutyát, DJ-t, meg zenekart. Ja, és verseket.