Megnyílt az El Greco-tárlat a Szépművészetiben

2008.12.12. 14:24
A szerdán még elveszettnek hitt kamion is befutott El Greco milliárdokra biztosított Evangélista Szent János képével, így ma megnyílhatott az apostolokat bemutató El Greco-tárlat a Szépművészeti Múzeumban.

A Szépművészeti Múzeumban ma megnyílt Jézus nyomában című kiállítás középpontjában El Greco Evangélista Szent János című képe áll, amit a madridi Prado múzeum adott kölcsön. A több milliárd forintra biztosított festményt szállító kamion az időjárási viszontagságok miatt szerdán elakadt Európában, így tegnap még bizonytalan volt a pénteki megnyitó.

A múzeum kamaratárlata negyven festmény, szobor és rézmetszet segítségével mutatja be a spanyol festészet egyik legjelentősebb mestereként számon tartott El Greco művészetét. Baán László, a múzeum főigazgatója elmondta: a karácsonyi ünnepekhez igazított kiállítás része a Géniuszok és remekművek címmel 2006-ban indított sorozatnak, aminek keretében a világ legnagyobb, legrangosabb múzeumainak gyűjteményéből válogatva mutatnak be eddig nem látott mesterműveket.

A Szent János-kép mellett a közönség megtekintheti El Grecónak a Szépművészeti Múzeumban őrzött, Szent Andrást és Szent Jakabot ábrázoló alkotásait is. Látható a tárlaton Marcantonio Raimondi neves metsző Raffaello rajzai alapján készített apostolsorozata is, amely El Greco apostolsorozatai előképének tekinthető. Az apostolképek mellett El Greco több más festménye, a Bűnbánó Magdolna, a Krisztus az olajfák hegyén és a Krisztust megfosztják a ruháitól című alkotás is szerepel a kiállításon.

El Greco képei mellett nagy itáliai mesterek, a többi között Tintoretto, Paolo Veronese és Jacopo Bossano művei is láthatók, amelyek nagyban hatottak a krétai születésű mesterre, különös tekintettel a Krisztus követőit és tanítványait, valamint a szenteket ábrázoló műveire. A kiállítás február 5-ig tekinthető meg.