Kilőtték Hunter S. Thompson hamvait

2005.08.21. 13:02
Fél évvel öngyilkossága után ágyúból lőtték ki Hunter S. Thompson amerikai író-újságíró hamvait. Az eseményen az író 300 barátja vett részt.
Szombaton este, pontosan fél évvel öngyilkossága után ágyúból lőtték ki és így szórták szét villájának kertjében Hunter S. Thompson amerikai író-újságíró hamvait az Egyesült Államok nyugati részén fekvő Colorado államban - ezt maga a "gonzo" stílust feltaláló és ezt az ellenkultúrát divatossá tévő médiaszemélyiség akarta így. A hamvakat szétszóró ágyú megépítését az a Johnny Depp finanszírozta, aki Thompsont alakította az író Félelem és rettegés Las Vegasban című regényéből készült filmben. Depp maga is jelen volt a nagy durranásnál. Az egyedi tervezésű "fegyvert" a divatos amerikai téli üdülőhely, Aspen közelében fekvő Woody Creekben, az író házának udvarán állították fel.

Tűzijáték csúcspontja

A szombati, zárt körű gyászszertartáson az író mintegy 300 barátja vett részt, a hamvak kilövésére holdkeltekor, helyi idő szerint 20 óra 31 perckor (közép-európai idő szerint vasárnap 3 óra 31 perckor) került sor, egy tűzijáték csúcspontjaként. Az ágyút különben több méter magas, ökölbe zárt kezet formáló vörös szoborba építették be, amely két ujjával a hold felé mutat. A hamvak kilövése után a meghívottak az italozásairól is híres író emlékére hajnalig mulattak egy közeli bárban. A Thompson-birtok bejáratánál rajongóinak csoportja, miután ők nem kaptak meghívást a zártkörű rendezvényre, részleteket olvasott fel műveiből.

Thompsont az amerikai új stílusú újságírás egyik legjelentősebb irányzata, a felette szubjektív "gonzo" megteremtőjének tartják, amely nemcsak újszerű témaválasztásában, hanem nyelvezetében is erősen kötődött a 60-as évek "ellenkultúrájához", a korszak szabadság-eszményeihez, kábítószeres kísérleteihez, és a publicistát a sztorik nélkülözhetetlen részévé tette.

Legenda

Az író 1937. július 18-án született a Kentucky állambeli Louisville-ben. Újságírói pályafutását 1956-ban kezdte, szabadúszóként számos neves lapnak dolgozott, köztük a Time-nak, a The New York Herald Tribune-nak és a Rolling Stone-nak, amelyben 1972-ben Richard Nixon elnök választási kampányáról írt azóta klasszikussá vált cikksorozatot, majd 1974-ben, a vietnami háború utolsó időszakában a lap saigoni tudósítója is volt.

1965-ben csatlakozott a Pokol Angyalai (Hell,s Angels) motoros bandához, és az egy évvel később róluk írt könyv a korszak egyik legfontosabb dokumentumregénye lett. Nemcsak a banda életét, eszméit, a motorok szinte vallásos tiszteletét mutatta be, hanem azt a félnomád életformát is, amelyet Thompson a Vadnyugatot meghódító pionírok szellemiségéhez hasonlított. Ugyanakkor kendőzetlen módon és nyelvezettel mutatta be a Pokol Angyalainak alkohol- és kábítószer-imádatát, erőszakosságát is. E függőségek Thompson életét is végigkísérték, ennek legismertebb lenyomata volt az 1972-ben megjelent Félelem és rettegés Las Vegasban című könyv, amelyből 1988-ban Terry Gilliam készített filmet Johnny Deppel a főszerepben.

Hunter S. Thompson alakja mindenesetre túléli a gonzo-újságírót: legendás pilótaszemüvegével, kalapjával, cigarettatárcájával egy politikai képregény főszereplőjének figuráját is ő ihlette.