Robert Johnsoné lehet a világ legdrágább gitárja

2006.07.25. 13:43
Elárverezik Robert Johnson, a híres bluesénekes gitárját. A tulajdonos egyelőre nem hagyja, hogy a szakértők megvizsgálják a hangszer eredetiségét, de ha találnak rá vevőt, ez lehet minden idők legdrágább gitárja.

Az aukciót egy honlapon, a momentsintime.com-on rendezik meg, és hatmillió dollárra (körülbelül egymilliárd-háromszázmillió forintra) becsülik a gitár leütési árát. Ha a hangszer eredetisége bebizonyosodik, ez lesz minden idők legdrágább gitárja.

Nem engedik megvizsgálni

A nevét elhallgatni kívánó tulajdonos csak akkor jött rá, hogy Johnson gitárja van a birtokában, amikor 1990-ben újra kiadták a bluesénekes dalait és megnézte a lemezhez tartozó képet, amin az énekes ütött-kopott gitárt tart a kezében. Az 1926 és 1930 között kézzel készített Gibson L1-ek egyediek, ezért azok a szakértők, akik megvizsgálták a képet és a hangszert egyetértettek abban, hogy a kettő azonos. Az eladó úgy határozott, független szakértők nem vizsgálhatják meg a gitárt, arra hivatkozva, hogy a komoly vásárlók majd úgyis magukkal viszik a saját szakértőiket. Johnson leghíresebb rajongói (Eric Clapton, Keith Richards, Jimmy Page és Morgan Freeman) között már elkezdődött a licitháború.

"A legfontosabb blueszenész, aki valaha élt"

Robert Johnson, akit a rock'n'roll atyjának is neveznek, olyan sztárokra volt hatással, mint Eric Clapton, Led Zeppelin, Rolling Stones és Bob Dylan. Dalait rengetegen dolgozták fel: a Led Zeppelin megcsinálta a Travelling Riverside Bluest, a Rolling Stones a Love In Vaint és a Stop Breaking Downt, a Red Hot Chilli Peppers pedig a a They Are Red Hotot, csak, hogy néhányat említsünk. 2004-ben Eric Clapton kiadott egy albumot "Én és Mr. Johnson" címmel, amin a bluesénekes feldolgozott számai hallhatóak. Clapton úgy jellemzi Johnsont, hogy ő "a legfontosabb blueszenész, aki valaha élt".

A leghíresebb dalai, mint például a Crossroads Blues és a Sweet Home Chicago, mai napig a legismertebb számok közé tartoznak.

Johnson - akinek szülei mindketten rabszolgának születtek az amerikai Délen, huszonhét évesen halt meg 1938-ban, valószínűleg úgy, hogy szeretőjének féltékeny férje megmérgezte a whiskyjét.