Kalapács alatt McCartney tanulógitárja

2006.07.10. 12:56
Százezer fontért szeretné eladni Paul McCartney egykori iskolatársa azt a gitárt, amin a Beatles-tagnak az első akkordokat tanította.

Elárverezik Paul McCartney első gitárját, adta hírül a BBC. A hangszer az egykori Beatles-tag iskolai barátjának, Ian Jamesnek tulajdona, a férfi reméli, hogy a londoni Abbey Road stúdióban július 28-ai árverésen legalább százezer fontot (körülbelül 40 és fél millió forintot) kap a hangszerért, amivel megalapozhatja a nyugdíját.

Paul McCartney ezt a Rex márkájú gitárt tartotta életében először a kezében, és Ian james ezen tanította meg neki az első akkordokat is. Sokan ezt hívják a "legfontosabb pillanatnak a pop történetében". Ezekkel az első akkordokkal a 15 éves McCartney a wooltoni nyári templomi fesztiválon jó benyomást tett a nála egy évvel idősebb John Lennonra, aki akkori zenekarával, a Quarrymen-nel lépett fel ott.

Lenyűgöző történet

Miután egy közös barátjuk, Ivan Vaughan bemutatta Lennonnak, McCartney felkapott egy gitárt, és eljátszotta Eddie Cochran Twenty Flight Rock és Gene Vincent Be-Bop-A-Lula című számát, meggyőzve ezzel Lennont, hogy van helye a zenekarban.

"A gitár története és jelentősége lenyűgöző - mondta John Collins, az árverés szervezője. - Ha Sir Paul nem megy el vele arra a templomi ünnepségre negyvenkilenc évvel ezelőtt, akkor sosem lett volna a Beatles. És ki tudja, talán maga Sir Paul fogja megvásárolni."

A gitárt kíséri egy hitelességet bizonyító levél is, amit az egykori Beatles-tag írt, és két fénykép, az egyiken Paul McCartney, a másikon Ian James játszik a hangszeren.