Natália
1 °C
7 °C

Kalapács alatt McCartney tanulógitárja

2006.07.10. 12:56
Százezer fontért szeretné eladni Paul McCartney egykori iskolatársa azt a gitárt, amin a Beatles-tagnak az első akkordokat tanította.

Elárverezik Paul McCartney első gitárját, adta hírül a BBC. A hangszer az egykori Beatles-tag iskolai barátjának, Ian Jamesnek tulajdona, a férfi reméli, hogy a londoni Abbey Road stúdióban július 28-ai árverésen legalább százezer fontot (körülbelül 40 és fél millió forintot) kap a hangszerért, amivel megalapozhatja a nyugdíját.

Paul McCartney ezt a Rex márkájú gitárt tartotta életében először a kezében, és Ian james ezen tanította meg neki az első akkordokat is. Sokan ezt hívják a "legfontosabb pillanatnak a pop történetében". Ezekkel az első akkordokkal a 15 éves McCartney a wooltoni nyári templomi fesztiválon jó benyomást tett a nála egy évvel idősebb John Lennonra, aki akkori zenekarával, a Quarrymen-nel lépett fel ott.

Lenyűgöző történet

Miután egy közös barátjuk, Ivan Vaughan bemutatta Lennonnak, McCartney felkapott egy gitárt, és eljátszotta Eddie Cochran Twenty Flight Rock és Gene Vincent Be-Bop-A-Lula című számát, meggyőzve ezzel Lennont, hogy van helye a zenekarban.

"A gitár története és jelentősége lenyűgöző - mondta John Collins, az árverés szervezője. - Ha Sir Paul nem megy el vele arra a templomi ünnepségre negyvenkilenc évvel ezelőtt, akkor sosem lett volna a Beatles. És ki tudja, talán maga Sir Paul fogja megvásárolni."

A gitárt kíséri egy hitelességet bizonyító levél is, amit az egykori Beatles-tag írt, és két fénykép, az egyiken Paul McCartney, a másikon Ian James játszik a hangszeren.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?