Az Alexandra megfojthatja a könyvesboltokat

2006.08.23. 11:28
Az Alexandra könyvesbolt-hálózat szeptemberben a Károly körúton megnyitja legújabb és még nagyobb könyvesboltját. A 2600 négyzetméteres üzlet komoly piaci háborút indíthat el az Astoria környékén egymást érő könyvesboltok között.

A Károly körúton nyíló új könyvpalota háromszintes lesz, kínálata antikvár könyvekkel is bővül és az áruház egész területén fogható majd az internet - írja a Népszabadság.

Ki lesz a túlélő?

Az Astoria környékén egymást érik a kisebb-nagyobb könyvkereskedések. Kínálják a könyvet a nagy hagyományú Központi Antikváriumban, a Zenei és a Pedagógus Könyvesboltban (ez is az Alexandrához tartozik), de még inkább a korábban legnagyobbnak számító, a Líra és Lant Rt.-hez tartozó Fókusz Könyváruházban (2100 négyzetméter), az ugyancsak jelentős Libri Könyvpalotában (1600 négyzetméter) és a Bookline üzletében (300 négyzetméter).


Gyurcsány is az Alexandrában dedikált

A fővárosnak ezt a könyvpiaci szempontból különösen értékes területét próbálja most meghódítani az Alexandra újabb 2600 négyzetméteren. Matyi Dezső, az Alexandra tulajdonosa nem kertel, tudja, hogy a nyitással kíméletlen versenyt indít el: "Majd kiderül, ki lesz a túlélő". Matyi elképzelhetőnek tartja ugyanakkor azt is, hogy legújabb könyvesboltjukkal a Nyugati téri könyvpalotának csinálhatna konkurenciát.

Az ugyancsak szeptemberben nyíló másik, Andrássy úti Alexandra-bolt az Írók Könyvesboltjának jelenthet majd konkurenciát. Matyi Dezső szerint "az Andrássy út kirakat, ezért aki számít, ott akar lenni", az Alexandra azonban nem akar versenyezni a kortárs költők és írók törzshelyének számító irodalmi könyvesbolttal, inkább újfajta kínálattal rukkol elő.

Vidékre menekülnek

A napilapban nevüket nem vállaló könyvpiaci szereplők úgy vélik, az Alexandra agresszíven nyomul és ez óhatatlanul a kis és közepes cégek összeomlásához, a piac újrafelosztásához vezethet. Mások, mint például a Libri vezetője, udvariasan üdvözlik a folyamatot. Szombathelyi Péter ügyvezető igazgató szerint hasznos a kereskedelem mostani bővülése. A Librinél hasonló, de ellentétes folyamat zajlik: a kezdetben budapesti bázisú cég vidéken terjeszkedik.

Ez jellemzi a harmadik nagy könyvesbolt-hálózat, a Líra és Lant üzletpolitikáját is, a cég csak az idén négy új üzletet nyit. Kolosi Tamás elnök-vezérigazgató nem fél a nagy versenytárs közelségétől, szerinte a Fókusz Könyváruház törzsközönsége az előző Alexandra-palota megnyitása után is megmaradt.