Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Az Alexandra megfojthatja a könyvesboltokat

2006.08.23. 11:28
Az Alexandra könyvesbolt-hálózat szeptemberben a Károly körúton megnyitja legújabb és még nagyobb könyvesboltját. A 2600 négyzetméteres üzlet komoly piaci háborút indíthat el az Astoria környékén egymást érő könyvesboltok között.

A Károly körúton nyíló új könyvpalota háromszintes lesz, kínálata antikvár könyvekkel is bővül és az áruház egész területén fogható majd az internet - írja a Népszabadság.

Ki lesz a túlélő?

Az Astoria környékén egymást érik a kisebb-nagyobb könyvkereskedések. Kínálják a könyvet a nagy hagyományú Központi Antikváriumban, a Zenei és a Pedagógus Könyvesboltban (ez is az Alexandrához tartozik), de még inkább a korábban legnagyobbnak számító, a Líra és Lant Rt.-hez tartozó Fókusz Könyváruházban (2100 négyzetméter), az ugyancsak jelentős Libri Könyvpalotában (1600 négyzetméter) és a Bookline üzletében (300 négyzetméter).


Gyurcsány is az Alexandrában dedikált

A fővárosnak ezt a könyvpiaci szempontból különösen értékes területét próbálja most meghódítani az Alexandra újabb 2600 négyzetméteren. Matyi Dezső, az Alexandra tulajdonosa nem kertel, tudja, hogy a nyitással kíméletlen versenyt indít el: "Majd kiderül, ki lesz a túlélő". Matyi elképzelhetőnek tartja ugyanakkor azt is, hogy legújabb könyvesboltjukkal a Nyugati téri könyvpalotának csinálhatna konkurenciát.

Az ugyancsak szeptemberben nyíló másik, Andrássy úti Alexandra-bolt az Írók Könyvesboltjának jelenthet majd konkurenciát. Matyi Dezső szerint "az Andrássy út kirakat, ezért aki számít, ott akar lenni", az Alexandra azonban nem akar versenyezni a kortárs költők és írók törzshelyének számító irodalmi könyvesbolttal, inkább újfajta kínálattal rukkol elő.

Vidékre menekülnek

A napilapban nevüket nem vállaló könyvpiaci szereplők úgy vélik, az Alexandra agresszíven nyomul és ez óhatatlanul a kis és közepes cégek összeomlásához, a piac újrafelosztásához vezethet. Mások, mint például a Libri vezetője, udvariasan üdvözlik a folyamatot. Szombathelyi Péter ügyvezető igazgató szerint hasznos a kereskedelem mostani bővülése. A Librinél hasonló, de ellentétes folyamat zajlik: a kezdetben budapesti bázisú cég vidéken terjeszkedik.

Ez jellemzi a harmadik nagy könyvesbolt-hálózat, a Líra és Lant üzletpolitikáját is, a cég csak az idén négy új üzletet nyit. Kolosi Tamás elnök-vezérigazgató nem fél a nagy versenytárs közelségétől, szerinte a Fókusz Könyváruház törzsközönsége az előző Alexandra-palota megnyitása után is megmaradt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!