Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Százhatvanmillió egy Munkácsyért

2003.04.12. 19:11
Százhatvanmillió forintos leütési áron kelt el Munkácsy Mihály A baba látogatói című festménye; a 60 millió forintos kikiáltási árról induló alkotást egy magánszemély vásárolta meg. Ezzel Munkácsy Mihály leghíresebb szalonképe rekordot döntött a magyar aukciózás történetében, a Mű-terem Galéria szombati árverésén Budapesten.
A magyar aukciós rekordot eddig Gulácsy Lajos Régi instrumentumon játszó hölgy című alkotása tartotta, amelynek kikiáltási ára 28 millió forint volt. A baba látogatói című képet - amely korábban a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán volt látható - a magyar állam képviseletében Görgey Gábor kulturális miniszter adta vissza tavaly novemberben három másik Munkácsy-művel együtt az eredeti tulajdonosoknak: az auschwitzi koncentrációs táborban meggyilkolt Vida Jenő műgyűjtő Dél-Amerikában élő örököseinek.

A II. világháború idején az auschwitzi koncentrációs táborba hurcolt és ott meghalt Vida Jenő örökösei csaknem tíz éve próbálkoztak a képek visszaszerzésével. Vida Jenő örökösei 1999-ben kérték a minisztériumot: vizsgálja ki a festmények ügyét. Az érdemi tárgyalások 2001-ben indultak meg az örökösök képviselője, az NKÖM és az államot képviselő Kincstári Vagyoni Igazgatóság között.

A vagyoni igazgatóság akkor azt állapította meg, hogy a képek tulajdonosai Vida Jenő örökösei, s azokat vissza lehet adni; a kulturális tárca a képek tulajdonjogát illetően a tiszta helyzet érdekében az Igazságügyi Minisztériumtól is állásfoglalást kért, amely egyet értett a hivatallal, vár az Állami Számvevőszék szerint jobb lett volna a bíróságra hagyni a döntést.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!