Alföldi lesz a Nemzeti Színház igazgatója

2007.12.20. 11:16
A Bárka Színház igazgatóját 2008 július elsejétől nevezik ki a Nemzeti Színház igazgatói posztjára, de a szezon végéig együtt dolgozik a jelenlegi igazgatóval, Jordán Tamással.

"Alföldi Róbert lesz a Nemzeti Színház főigazgatója" - jelentette be a vezetői tisztségre kiírt pályázat eredményét Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön Budapesten.

"Alföldit 2008 július 1-jétől a bírálóbizottság javaslata alapján és a Nemzeti Vagyonkezelő Tanács jóváhagyásával nevezik ki" - tette hozzá a miniszter. A pályázatban szereplő elképzeléseket ismertetve elmondta, hogy a társulati forma megmarad, de több vendégművész szerepel majd az előadásokban. Az új vezető az eddiginél szorosabb együttműködésre törekszik a határon túli társulatokkal és rendezőkkel, nagy hangsúlyt fektet majd a gyermekelőadások létrehozására, és fesztiválokat és külföldi turnékat is tervez.

Az évad végéig együtt dolgoznak Jordán Tamással

Az új vezető megbízása a színház tervezett szervezeti átalakításáig, de legfeljebb 2013. július 31-ig tart. Mivel Jordán Tamás jelenlegi igazgató kinevezését korábban 2008. június 30-ig meghosszabbították, a két vezető az évad végéig együtt dolgozik.

Alföldi Róbert színész-rendező jelenleg a Bárka Színház igazgatója, ahol pénteken mutatják be az általa rendezett Ahogy tesszük című darabot. Színházi elfoglaltsága miatt az új főigazgató csak a premier másnapján, szombaton nyilatkozik terveiről.

A pályáztatásba hiba csúszott, de korrigáltak

A Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói tisztségére meghirdetett pályázatra összesen hat pályamunka érkezett, és közülük négy felelt meg a kiírás feltételeinek, mondta el Schneider Márta kulturális szakállamtitkár, a pályázatokat elbíráló bizottság elnöke. Alföldi Róbert mellett Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója, Hudi László rendező, az Alternatív Színházak Szövetségének elnöke és Imre Zoltán színháztörténész, dramaturg, valamint Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója indult a vezetői posztért.

"Kétségtelen, hogy hiba történt a pályázati anyagok kiküldésénél - tette hozzá a szakállamtitkár. - Ennek következtében két pályázatot először hiányosan kaptak meg a bizottság tagjai. Ezt a hibát azonban hamar korrigálták, tehát érdemben nem befolyásolta a bizottság javaslatát."