Nívódíjas az űrhajó, a víztorony, a SOTE és a Kopaszi-gát

2008.12.03. 15:45
Demszky Gábor kihirdette a Budapest építészeti nívódíj 2008 pályázat nyerteseit. Két irodaház is a győztesek között van, lakóházat és műemléki felújítást viszont idén nem tudtak díjazni.

A Főpolgármesteri Hivatal által kiírt budapesti építészeti nívódíj nyertesei szerdán vették át az elismeréseket a Városházán. Budapest építészeti nívódíját idén a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai oktatási központja, a Reményi Ede utcai Krüll-Ung irodaház, a Richter Gedeon kémiai kutató- és irodaépület, valamint a Kopaszi-gát beépítésének tervezői nyerték el. Elismerő oklevelet kapott a budafoki víztorony, amely Demszky Gábor főpolgármester szavai szerint a jövőben akár kilátóként is működhetne.

A nívódíjas épületek

"A nyilvános pályázat feltételei híven tükrözik, milyenné kívánjuk formálni Budapestet" - érzékeltette a nívódíj jelentőségét az elismerések átadása előtt Demszky Gábor. A pályázat öt kategóriájában idén is olyan új, valamint értéknövelő módon felújított épületek terveit várták, amelyek 2006. június 1. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkeznek.

A bíráló bizottság idén a lakóház és a műemléki rehabilitáció kategóriákban nem osztott ki díjat, ugyanakkor az elismerést két irodaház is elnyerte - közölte a főpolgármester. "Egyik szemem sír, a másik nevet" - értékelte az eredményeket Demszky Gábor. Hozzátette: sajnálja, hogy a zsűri 2008-ban nem talált nívódíjra érdemes épület-rehabilitációt, ugyanakkor a főváros építészeti arculatát karakteresen meghatározó irodaházak között kettő is méltónak bizonyult az elismerésre.

A zsűrit vezető Beleznay Éva, Budapest főépítésze elmondta: szeretnék folytatni az elődje, Schneller István által elindított hagyományt és a nívódíjjal jutalmazott épületeket kiadványokban is megismertetik. A pályázaton nyertes épületekbe a tervek szerint bejárásokat is szerveznek. A nívódíj idei kiírására benyújtott tizennyolc pályaműből szerda délután kiállítás nyílik a Hajós utcai N&n Galériában.