A Sorstalanság nem lesz udvari film - állítja a NKÖM

2002.10.16. 14:13
A Nobel-díjas író regényének megfilmesítését támogatja a NKÖM, de nem lesz belőle "udvari" produkció - állítja a politikai államtitkár. A megfilmesítés joga magyar és német kézben.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatja a Nobel-díjas Kertész Imre 1975-ös kiadású regénye, a Sorstalanság megfilmesítését. Mint ismeretes, a forgatókönyvet is a szerző írta, és két évvel ezelőtt ő maga kereste meg vele az eddig csak operatőrként ismert Koltai Lajost.

Kocsi László, az NKÖM politikai államtitkára úgy nyilatkozott: a kulturális minisztérium számára fontos a Sorstalanságból forgatandó film, de "nem szabad úgy készülnie, mint az előző kormány udvari filmjeinek".

A filmtámogatásnak ugyanis megvan a maga kialakult rendszere. A pénzt az ezzel megbízott Magyar Mozgókép Alapítványnak kell elosztania. Kitért arra, hogy a készülő filmtörvényben helyet kapna egy úgynevezett koprodukciós alap, amely a nemzetközi együttműködéssel megvalósuló alkotások állami támogatását tenné lehetővé.

A politikai államtitkár ismertetése szerint a tárca jelenleg tájékozódik a készülő produkcióról. Áttekintik a forgatókönyvet és az elsődleges költségvetést is. Kocsi László hétfőn találkozott Koltai Lajos operatőrrel, a készülő film rendezőjével, és Barbalics Péterrel, a film gyártási jogait birtokló Magic Media vezetőjével.

A megbeszélésen az alkotók szóltak arról, hogy a 8 millió eurós, közel 2 milliárd forintos ráfordítással kalkulált Sorstalanság gyártási jogait 60 százalékban birtokolják, és tárgyalnak a fennmaradó 40 százalék megvásárlásáról az azt tulajdonló német filmessel. Az anyagi támogatásnak többféle módja lehetséges, és valamennyit meg kell vizsgálni - vélekedett a politikai államtitkár.

Bár a Magyar Mozgókép Közalapítványnál, valamint az Országos Rádió és Televízió Testületnél is vannak megpályázható források, a tárca közvetlenül is hozzá tudna járulni a gyártás támogatásához. Az év végéig eldől, hogy mekkora összeggel tudja az állam, illetve közvetlenül a tárca segíteni a Sorstalanság forgatását.

Az NKÖM a pénzügyminiszterrel és a miniszterelnökkel is egyeztet majd a támogatás formájáról és annak összegéről. Kocsi László ugyanakkor úgy ítéli meg, hogy nem szabad csak a közpénzekkel számolni a finanszírozás terén, az üzleti szféra, a gazdasági élet szereplőit is meg kellene keresni a támogatás gondolatával.

A hírek szerint Koltai Lajos és Kertész Imre, az alapmű, valamint a forgatókönyv írója szeretné, ha a magyar állam úgy venne részt a film finanszírozásában, hogy a filmjogok Magyarországon maradhassanak. Ehhez több mint 50 százalékos magyar tőkét kellene biztosítani.

Barbalics Péter, a Magic Media vezetője a múlt héten az MTI-nek elmondta, hogy elsősorban magyarországi helyszíneken szeretnék forgatni a jeleneteket, ám ez függ attól is, hogy hány koprodukciós partnerrel kell dolgozniuk, s milyen arányban oszlik meg a gyártásba fektetett összeg. A tervek szerint a Sorstalanság magyarul beszélő film lesz.