Focihuligánok nyertek az idei Magyar Sajtófotó Pályázaton

2009.01.29. 14:07
Soha ennyi kép nem érkezett még a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett, XXVII. Magyar Sajtófotó pályázatra. 592 szerző pályázott 11 939 felvétellel.

Huszonhetedik alkalommal hirdették meg a Magyar Sajtófotó pályázatot, eredményeit csütörtökön Budapesten hozták nyilvánosságra. Dunaszerdahelyi pokol című focihuligános sorozatával Takáts Péter, a Bors fotóriportere érdemelte ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) nagydíját. A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjban a szabadúszó Schmidt János részesült Le a magyargyűlölettel című fotójával.

Takáts Péter képe

Az André Kertész Nagydíjat a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért Dezső T. Tamás szabadúszó fotóriporter kapta Panel című munkájáért. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Móricz Simon, a Népszabadság munkatársa nyerte el.

Hír-eseményfotó kategóriában az első díjat Mudra László (Mezőföldi Élet) kapta, képriport sorozat kategóriában Szandelszky Béla (AP). Emberábrázolás-portré kategóriában az egyedi képek között a szabadfoglalkozású Balogh Zoltán fotóját ítélték a legjobbnak, sorozatban pedig a szabadúszó Kapolka Gábor képeit. A művészet kategória legjobbja Schild Tamás (szabadfoglalkozású) lett, ugyanitt a sorozatok között Kömöz Gergely.

Balogh Zoltán: Pásztor fiú

Az egyedi sportfotó kategóriában Cseh Dániel (Blikk), sport sorozatban Schmidt János nyert. A természet és a tudomány sorozatképek közül a szabadúszó Hajdu András lett az első, míg az egyedi képek készítői közül Kudich Zsolt (NEXON). A társadalomábrázoló és dokumentarista fotók között Stiller Ákosé (hvg.hu) lett az elsőség, sorozatok közül Móricz Simoné (Népszabadság). A humor-zsáner-bulvár kategóriát ez évben az MTI munkatársa, Földi Imre nyerte.

A megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó elismerést Mudra László (Mezőföldi Élet) nyerte el, míg a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Móricz Simon (Népszabadság) lett.

A díjakról öttagú zsűri döntött, aminek elnöke Szigeti Tamás, a Figyelő képszerkesztője volt, tagja pedig Kincses Károly fotótörténész, Koncz Zsuzsa szabadfoglalkozású fotóriporter, a Színház című folyóirat képszerkesztője, Pintér Márta, a BEST képszerkesztője és Simon Márk, a 168 Óra fotórovatának vezetője.

Kovács Bence (Népszabadság): Késésben (a hír- eseményfotó kategória 3. helyezettje)

A díjakat március 19-én adják át a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nyertesek képeit március 20. és április 26. között tekintheti meg a budapesti közönség, majd a kiállítás több vidéki városban, várhatóan Debrecenben, Miskolcon, Győrben, Pécsen és Szegeden is. Az idei kísérő kiállítás a Határnyitás 20 éve című tárlat lesz. Az összes díjazott képet innen tölthetik le.