Átadták a Magyar Sajtófotó pályázat díjait

2008.03.28. 16:32
Az indexes fotósok hír-esemény, humor-zsáner, természet-tudomány és társadalomábrázolás kategóriákban értek el sikereket.

Mint ahogy már megírtuk, idén az Index két munkatársa, Nagy Attila és Barakonyi Szabolcs négy díjat is elhozott a Magyar Sajtófotó pályázatról. A pályázat ünnepélyes díjátadóját, egyben a sajtófotó-kiállítás megnyitóját pénteken négy órakor tartották a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az eseményt Esterházy Péter író nyitotta meg, közreműködött Barabás Lőrinc trombitaművész.

Nagy Attila, Barakonyi Szabolcs

Díjazottak

A MÚOSZ nagydíját Hernád Géza (Magyar Hírlap), a legjobb emberközpontú ábrázolásért és kollekcióért járó Munkácsi Márton díjat Bácsi Róbert László, a Hölgyvilág munkatársa, a hírfotó kategória trófeáját Szigetváry Zsolt, az MTI külső munkatársa, a Magyar Fotóművészek Szövetségének különdíját Reviczky Zsolt (Népszabadság), a megyeieknek odaítélt elismerést a szabadúszó Bócsi Krisztián, míg a 30 év alattiaknak kiosztott elismerést Móricz Simon (Népszabadság), az esélyegyenlőségi díjat Pintér Márta (BEST) vehette át az idei sajtófotó pályázat pénteki díjátadóján.

Nagy Attila győztes fotója

A hír- és eseményfotók kategóriájában Nagy Attila, az Index.hu munkatársa lett az első a második és harmadik díjat is elvivő Fazekas István (HVG) előtt, ugyanitt, a képriportok legjobbikának Kurucz Árpád, másodiknak Reviczky Zsolt (mindketten Népszabadság) sorozatát ítélték, míg a harmadik helyre a szabadúszó Pál Anna Viktória futott be.

Az emberábrázolás egyedi alkotásainak első helyezettje Illyés Tibor (MTI) lett Hajdú D. András (origo.hu) és Madácsi Zoltán (Equis Kft.) előtt, míg a sorozatok közül Bácsi Róbert László (Hölgyvilág), Hartyányi Norbert, szabadúszó és Simon Márk (168 Óra) vihette haza az első, a második, illetve a harmadik díjat.

A művészetet bemutató képek közül egyéniben Sánta István Csaba szabadúszó, Reviczky Zsolt (Népszabadság) és Kollányi Péter (MTI) vehette át az elismerést Vince Mátyástól, a Magyar Távirati Iroda elnökétől, aki egyik sorozatáért első, egy másikért harmadik díjat nyújtott át Bócsi Krisztián szabadúszó fotósnak - e verseny második helyezettje Egyed Ufó Zoltán (Új Magyar Szó) lett.

A sport kategória egyedi kép kategóriájának győztese Kovács Tamás (MTI), a második Béli Balázs (Magyar Hírlap), a harmadik pedig Kóti Kata szabadúszó lett; a sorozatok közül Veres Viktor (Blikk) egyik munkája csak Kurucz Árpád (Népszabadság) és Szalmás Péter (Népszava) munkáját utasította maga mögé.

A természet és tudomány képei közül Kudich Zsolt (NEXON) nyert, mögötte Kovács Attila (MTI) és Barakonyi Szabolcs (Index.hu) végzett, a sorozatok legjobbját Simonyi Balázs, a Magyar Narancs és a Hócipő külsős munkatársa alkotta, a második Illyés Tibor (MTI), a harmadik Radisics Milán (ZOOM Magazin) lett.

A társadalomábrázolás egyedi versenyművei közül Koszticsák Szilárd (MTI), Reviczky Zsolt és Móricz Simon (mindketten Népszabadság) végzett az élen, míg a sorozatok közül Simon Márk (168 Óra) végzett az élen, őt követi Barakonyi Szabolcs (Index.hu) és Simonyi Balázs, a Magyar Narancs és a Hócipő külsős munkatársa. A humor-zsáner-bulvár műfajban az idén Mitruczky Kinga Henriett (Bors) vitte el a pálmát, mögötte Nagy Attila (Index.hu) és Meggyesi Bálint (Nemzeti Sport) végzett.