Autóbalesetben elhunyt Trethon Judit

2008.05.05. 14:51
A magyar sci-fi-közösség ismert személyiségét és két utastársát vasárnap érte tragikus baleset.
Trethon Judit (fotó: SFportal.hu)

Trethon Judit két utastársával együtt a szegedi sci-fi-táborból hazafelé tartott Budapestre, amikor autójuk defektet kapott. Miközben az M5-ös leállósávjában vártak az autómentőre, gépkocsijukba egy osztrák kisbusz rohant, mindhárman meghaltak, adta hírül az SFportal.hu.

Trethon Judit a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Természettudományi Stúdiójában működött tudományos-fantasztikus klub titkáraként kezdte, majd újságíró, klubvezető volt, valamint szerkesztője és fordítója számtalan sci-fi-könyvnek. A Zsoldos Péter-díj zsűrijének vezetője az 1998-as kezdetektől 2005-ig, 1987-től 1990-ig pedig a Galaktika szerkesztője volt. Ott ült a Déri János vezette Nulladik típusú találkozásokban, és ajánlotta kedvelt fantasztikus könyveit.

Hihetetlen memóriája, lexikális tudása a science-fiction-irodalom központjába állította, előadásait az eltelt évek alatt több ezren hallgatták. Fordításait, cikkeit - ha nem saját nevén -, akkor Szöllősi Vilma álnéven publikálta.

A tudományos fantasztikum mellett a modern és a régi filmtörténet volt a másik szakterülete, és itt is hírnevet szerzett magának. Különösen kedvelte a Star Trek- és Indiana Jones-filmeket és -könyveket. Tragikus hirtelenségű távozásáig aktívan részt vett a magyar sf közösségben, könyveket szerkesztett, fordított, tagja volt a Galaktika közösségi oldalának, az InterGalaktikának is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport