Árpád
-1 °C
9 °C

Hárommillió forintra büntették a reneszánsz freskó leverőit

2006.08.30. 11:18
Pénzbüntetéssel sújtotta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a közelmúltban azt a kivitelezőt és restaurátort, akik felelőssé tehetők amiatt, hogy megsemmisült a pécsi Zsolnay Múzeum reneszánsz falfestésének egy része.
Szabálytalan munkavégzés miatt a kivitelező kétmillió, a restaurátor egymillió forint pénzbüntetést köteles fizetni.

Szabad szemmel nem látható


A Zsolnay Múzeum bejárata

A kínos esemény még júniusban történt, amikor az épület rekonstrukcióján dolgozók egyszer a restaurátor jelenléte nélkül láttak munkához és a vakolattal együtt levésték a műemlék ingatlan utcafronti homlokzatát ékítő Fájdalmas Krisztus című festményt, valamint a reneszánsz díszítő festés egy részét. Tették mindezt annak ellenére, hogy a falfestés megmentésére szigorú restaurálási terv készült, a konzerválásra váró falrészeket még a munkálatok megkezdése előtt bejelölték.

Millei Ilona megbízott Baranya megyei múzeumigazgató szerint a falfreskókra még a Zsolnay Múzeum épületének 1955-ös felújítása alkalmával, a falkutatások során bukkantak rá. A nemzetközileg is jelentős értéket képviselő, ritka alkotásokat konzerválták, de állaguk idővel annyira leromlott, hogy mostanra szabad szemmel alig voltak láthatóak.

A vezető, aki egyben a megyei igazgatóság főrestaurátora is, elmondta, jelenleg művészettörténészek és restaurátorok vizsgálják, milyen módon lehetne a megsemmisült és megmaradt töredékeket érzékeltethetővé tenni a látogatók számára. A munkához rendelkezésre állnak az épületről és a freskókról az 1950-es, az 1970-es és a 2000-es években készült fényképek és diák, valamint hasonló, olaszországi alkotásokról beszerzett dokumentumok.

Félmilliárdért újítják fel a Zsolnay Múzeumot
A pécsi Zsolnay Múzeum mintegy félmilliárd forint értékű rekonstrukciója tavaly szeptemberben kezdődött. A két éven át tartó kivitelezés során a házat megerősítik, akadálymentesítik, falait újra vakolják, padlásterét beépítik, kiállítóterét növelik.
Az 1324-ben épült ingatlan a világ legnagyobb, tizenkétezer műtárgyat és nyolcezer dokumentumot magába foglaló Zsolnay-gyűjteményének ad otthont. A múzeum a világhírű Zsolnay-kerámiák történetét, jellegzetes darabjait mutatja be a látogatóknak, továbbá megismertet a Zsolnay-család történetével, sőt, betekintést nyújt a gyár tervezőművészeinek munkásságába is.
A Zsolnay Pécs egyik legnépszerűbb múzeuma, évente mintegy 73 ezer érdeklődőt vonz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.