Auguszta
-3 °C
2 °C

Véletlenül levésték a Zsolnay Múzeum reneszánsz falfestményét

2006.06.07. 17:17
A pécsi Zsolnay Múzeum rekonstrukcióján dolgozók rossz szakmai utasítás vagy félreértés miatt a vakolattal együtt levésték a Fájdalmas Krisztus című festményt a homlokzatról. Az ügyben vizsgálat indult, a vétkeseket felelősségre vonják.

Felújítási munkálatok során megsemmisült a pécsi Zsolnay Múzeum homlokzatának reneszánsz falfestménye a napokban, értesült az MTI tudósítója az építkezés helyszínén szerdán.

Az épület rekonstrukcióján dolgozók a vakolattal együtt levésték a Fájdalmas Krisztus című festményt és a reneszánsz díszítő festés egy részét, amelyek a műemlék ingatlan utcafronti homlokzatát ékítették.

A Baranya Megyei Múzeumok igazgatóságának vezetője, Huszár Zoltán elmondta: az esetről a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól szerzett tudomást, több részletet azonban nem tud, mivel a múzeum a felújítás idejére kikerült az igazgatóság hatásköréből.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális vezetőjét, Weiler Árpádot az MTI-nek nem sikerült elérnie.

Vizsgálat indult

Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a falfestmény megmentésére szigorú restaurálási terv készült, megsemmisítése rossz szakmai utasítás vagy félreértés miatt következett be. Az ügyben vizsgálat indult, a vétkeseket felelősségre vonják.

A pécsi Zsolnay Múzeum félmilliárd forint értékű rekonstrukciója tavaly szeptemberben kezdődött. A két éven át tartó munkálatok során a házat megerősítik, akadálymentesítik, falait újra vakolják, padlásterét beépítik, kiállítóterét növelik.

Az 1324-ben épült ingatlan a világ legnagyobb, tizenkétezer műtárgyat és nyolcezer dokumentumot magába foglaló Zsolnay-gyűjteményének ad otthont. A múzeum a világhírű Zsolnay-kerámiák történetét, jellegzetes darabjait mutatja be a látogatóknak, továbbá megismertet a Zsolnay-család történetével, sőt, betekintést nyújt a gyár tervezőművészeinek munkásságába is.

A Zsolnay Pécs egyik legnépszerűbb múzeuma, évente mintegy 73 ezer érdeklődőt vonz, akik azonban a homlokzat eredeti festményét már nem láthatják.