Kicsoda mit csináljon a kicsoda micsodájával

2005.08.25. 00:26

A vendégszöveg, az nagy játék a kortárs meg posztizé vagy mijanyavalya prózában (is), és nagy szellemi kéj (intellektuális miatúró), amikor bekattan, például (és főlegelsősorban), egy Esterházy-szövegdarabról, hogy mi is ő igaz valójában. Múltkori „Kis magyar pornográfia”-glosszáját az ÉS-ben úgy kezdte a mester: „Kicsoda mit csináljon a kicsoda micsodájával” (a Népszavának mocskolt be arisztokratikus keccsel valami „Orbán lezsidózta volna Vargát” baromságért). És úgy végezte: „Ceterum censeo: basszák meg az urak a sarkantyújukat!”

Most esett le. Sok évvel ezelőtt mutatott apám egy fénymásolt okiratot, a 20. század elején kelt egy múzeumi igazgatóhelyettes pennájából:

 

„Tekintetes kultúrmérnöki hivatal Pécsett.

Tegnapi póstával érkezett 1090/1903 18. hivatalos átiratukra, melyben azt kérdik, hogy a nagybereki község határában lelt régi sarkantyúval mi történjék? hivatalos tisztelettel azt válaszolom, hogy basszák meg az urak a sarkantyújukat, mert 35 Reaumur hõségben ilyen szarságokkal nem foglalkozhatunk.

Budapest 1903 aug. 18.

Teljes tisztelettel
lófasz a seggükbe
Dr. Réthy László
m. n. muz. Érem és régiségosztályi
igazg.-helyettes.

A XIV dik. m. kir. Kultúrmérnöki hivatalnak Pécsett.”

És hogy mitől kattant a lófasz (pendült a sarkantyú) a mélytudat homályában a hettekkel korábban olvasott Esterházy-glossza és az évtizedekkel korábban olvasott régiségoszt. ig.-h.-i levél között? Valaki tortát keresett egy levlistán:

From: A
Subject: tortahelp
tud vki a belvárosban jó (legjobb) cukrászdát, ahova ha bemegyek, tudok készen finom tortát venni? előre is thx

From: M
Subject: Re: tortahelp
Belvárosban: Auguszt a Kossuth Lajos uccában, egy udvarban.

From: L
Subject: Re: tortahelp
Én az Augusztot ismerem csak, ami sajnos budai (náci) belváros (Moszkva tér mellett közvetlenül), viszont mindig van kurva finom torta. Mind jó, az E-80 meg a füge különösen.
L.

From: P
Subject: Re: tortahelp
Jégbüfé belváros? Vagy Európa kávéház

From: Á
Subject: Re: tortahelp
szalay, a kossuth ter mellett.
es a dob utcaban is volt egy jo regebben...

From: G
Subject: Re: tortahelp
Újpest központ harangvirág cukrászda, garantáltan jó és garantáltan van torta készen

From: L
Subject: Re: tortahelp
Az is tök jó volt régebben, amelyik a Veres Pálné gimnáziummal van srégen szemben. Krízia a neve talán?
L

From: V
Subject: Re: tortahelp
minden kurvajo cukraszda naci.

From: U
Subject: Re: tortahelp
minden, ami ebben az orszagban jo, az naci.
ha ebbol az orszagbol kivonjuk a naci kulturat nem marad mas csak a kaftan, a pajesz meg a koserszilva.
_landesz

From: Z
Subject: Re: tortahelp
egy nagy lófaszt (azt tök félretéve is, hogy a kaftán tőzzsgyökéres ősmagyar - legrosszabb esetben is ótürk átvétel, l. László Gyula - viselet; meg hogy kevés magyarabbat lehet elképzelni a szatmári, plánedesőt mezőségi - különösen a szíki - szilvapálinkánál [aka kerítésszaggató], amelynek [sőt: melynek] vacak olách lopománya, a cujka is nagyságrendekkel nemesb kultúrincs a kóserszilvánál), hun vannak [teccik értni: hun!] az náci javak az oly ősmagor és egybenugyanakkor elkorcsultpunnyadott-Európa-felemelő jav-aktúl, mint a reflexíj, a miskakancsó, a csíkóskalap vagy a tokaszalonna? És akkor a vgmk.-ról, a Röpülj Páva mozgalomról vagy a Kék Fényről még szó se esett!
Z

From: U
Subject: Re: tortahelp
kikerem magamnak ezt a hangot!
lofaszert nem lehet kulturaltan bazmegolni, a kurva eletbe!
U

From: Z
Subject: Re: tortahelp
A lófasz, kéremtisztelettel, vérmélymagyarlélektani utalás, a legbennsőbbségesebb (mitnemongyak tezsvéribelterj) konnotációkkal, amióta Illyés Gyula apánk etimologice rávilágított naccerű remekében, a Hunok [teccikérteni: hunok!] Párizsban címűben, hogy a lófasz a török lofat 'kivégzőkaró' népetimológiája, vagyis a „lófasz a seggedbe” valójában a teljesen píszí és a legszofisztikáltabb értelmiségi körökben is - a politikaiakban megosztán végképpeniglen - akceptálható „végezd karón” moderált - fejcsóváló - rosszallás megfelelője. (Bár erre az egészre a legzsengébb leányom is aszondaná, hogy ő egy zsák lófaszé' se beszélne illyen csunyán.)
Z

Hát, itt valahol: katt, megvagy, EP, mindenkiben van valahol egy kis Lőwy Árpád.

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]