A vegyület

2004.04.11. 20:13

Békeszentü
gyébenjárok
nékemnincse
nekhatárok

A'sszem, most tömeges magamra haragítást fogok elkövetni házon belül, enfészkembe rondítok belé, mintegy. De hát az még csak-csak, hogy folyton kapom a leveleket: inkább a korrektúrával bíbelődnék többet blogolás (bloggolás? - ez is egy téma) helyett, meg hogy külön topik van a Magyarulezen a hülyeségeinkről. De hogy egy politikai topikban is beszóljanak nyelvi-helyesírási minőségünk miatt, az fáj, nagyon. És akkor tessék, ilyen mondatokat olvasok egy éles cikkben:

„Az Orbán-kormány felülről irányított, monumentális fejlesztéseinek egyikeként megvalósuló Művészetek Palotája ugyanis hiába biztosít korszerű körülményeket a gyűjtemény számára.”

„A jóból a közönségnek is jut, az interaktivitás végett ugyanis külön terminálok felállítását tervezik a kiállítótermekbe is.”

Bizotosít és számára. Az interaktivitás végett! Édesjóistenem, könyörülj rajtam!

Nemrég álmomban újra vegyész voltam, és feltaláltam egy zsurnálbornírtság-gátló vegyületet. A sajtómunkás csak bekapna egy helyes kis csokiízű tablettát (megátalkodott egyedeknek volna bőr alá ültethető kapszulás változat is), és aztán abban a pillanatban elviselhetetlen rosszullét törne rá, amint leírja a számára vagy a részére névutószerűséget. Vagy a biztosít igét.

Követően, megelőzően, során, folyamán, folytán, vonalán, kapcsán stb. stb. Minden határozórag vagy névutó helyett használt ragos névszónál beindulna valami undorító neurobiológiai folyamat. Meg minden ún. „terpeszkedő kifejezés”-re is, durr, adj neki. Intézkedést foganatosít, kivételt képez, kilátásba helyez, költségként jelentkezik, kitüntetésben részesül, visszhangot kelt, hatást gyakorol, késedelmet szenved, tevékenységet folytat.

Mindenre, amire U.P. öreg újságírója azt mondaná: Mondd, fiam, te baszol vagy baszást folytatsz?

Meg egy csomó másra is: döntő, komoly, hiányosság, kérdés, célkitűzés, probléma, rendelkezik, miszerint, mintegy, ám, pedig, ez utóbbi, immáron, amiközben (sőt: mindezenközben), szavai szerint, mintegy stb. A hálóőr-ről (sőt: cerberus!), a pilótá-ról és a kontinensviadal-ról nem is beszélve.

Nem volna annyira borzalmas, mint első pillantásra gondolnánk, mert a vegyület fordítva is működne (az interaktivitás végett). Valahányszor a páciens kihúzna egy részéré-t, és leírná, hogy -nak vagy -nek, csodálatos hatású boldogsághormonok öntenék el az idegrendszerét. Ahogy a céget ismerem, drága kollégáim éjjel-nappal euforikus mosollyal az arcukon csépelnék a billentyűzetet.

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]