Kertész Imre New Yorkban

2004.10.21. 15:33
A Nobel-díjas író Felszámolás című regénye nemrég jelent meg az Egyesült Államokban, a Kaddis és a Sorstalanság pedig novemberben fog a könyvesboltokba kerülni. Kertész imre tegnap New Yorkban tartott felolvasást, ma a a Columbia egyetemen fog megjelenni.
Kertész Imre tegnapelőtt felolvasást tartott New Yorkban, a 92nd Street Y Unterberg Poetry Center nevű legendás hírű irodalmi szalonban. Az író első nyilvános USA-beli szereplése magyar nyelvű felolvasással kezdődött három, angolul most megjelenő regényéből, a részletek között Schiff András zongorázott Schubert- és Dvořák-darabokat, majd Thane Rosenbaum amerikai író olvasott fel angolul a három regényből.

A felolvasást beszélgetés követte Kertész és Rosenbaum között a holokauszt-irodalom esélyeiről. Rosenbaum, aki több művet is írt a holokauszt és a művészet viszonyáról, Kertészt többek között arról kérdezte, hogyan volt képes - annyi holokauszt-túlélő íróval szemben - életben maradni, és mit gondol a holokauszt-ábrázolásokról. Kertész arra a kérdésre, igaza volt-e Primo Levinek abban, hogy a holokauszt szavakban nem írható le, azt válaszolta: elég leírni a leírhatót, s ha az olvasóban kialakul az érzelmi viszonyulás a karakter dilemmájához - aki pedig nyelvi választás kérdése -, a leírhatatlant már nem is kell leírni.

Mint azt már hírül adtuk, Kertész Felszámolás című regénye nemrég jelent meg az USA-ban, a Kaddis és a Sorstalanság pedig novemberben fog a könyvesboltokba kerülni. Kertész kiadójának weboldala szerint, akik egyébként nem sokat tettek a New York-i szereplés hírveréséért, az író ma a Columbia egyetemen fog megjelenni.