Judit
-2 °C
8 °C

Vonnegut tréfát csinált a születésnapjából

2003.11.17. 12:12
Kapcsolódó cikkek (1)
Legyél művész, ha nincs merszed homoszexuálisnak lenni! - mondta Az ötös számú vágóhíd írója a nyolcvanegyedik születésnapjára rendezett egyetemi ünnepségen.
Kurt Vonnegut, Az ötös számú vágóhíd és számos más regény világhírű írója, aki november 11-én ünnepli a nyolcvanegyedik születésnapját, beszédet tartott Madisonban, a wisconsini egyetemen. A beszédszituáció az írót saját készülő regénye főhősére emlékeztette, aki többek között arról is nevezetes, hogy olykor tiszteletlen tréfákat süt el egyetemi hallgatóközönségek előtt.

Kurt Vonnegut Előadását azzal a megjegyzéssel kezdte, hogy milyen furcsa lehet egy ilyen nagy és neves egyetem falai közt tanulni olyan időkben, amikor a bölcsesség, a ráció és az igazság kihalt az amerikai nemzetből. Lehet, hogy most sokan azt várják tőle, mondta, hogy arról fog beszélni, hogyan kell hivatásos íróvá válni. Az írói hivatásra aspirálóknak Vonnegut a következőket tanácsolta: ha borsot akarnak törni a szüleik orra alá, és nincs merszük homoszexuálisnak lenni, akkor valóban a művészi pálya a legjobb választás, de a lelkükre kötötte, hogy amennyiben írásra adják a fejüket, a pontosvesszőt, ezt a "transzvesztita hermafroditát, ami az égvilágon semmit sem jelent", legfeljebb csak annyit, hogy a használója egyetemre járt, soha ne használják.

Vonnegut ezután hosszasan beszélt arról, hogy a művészet és a tanulás célja egyaránt az, hogy boldogabbá tegye az embert. Az író "ludditának", vagyis géprombolónak vallotta magát abban az értelemben, hogy szerinte nem a gépeknek, hanem az emberi lényeknek kell fejlődniük.

Vonnegut beszélt készülő regényéről is, amelyet már öt éve ír, s amely egy színpadi humoristáról szól, aki a végítélet idején folyamatosan mondja a vicceit, miközben az összes hal kipusztul az óceánból, és az utolsó csepp kőolaj is eltűnik a földből. A regény címe If God Were Alive Today (Ha Isten ma élne) lesz, ha elkészül, de egyelőre "nem nagyon hagyja magát befejezni", mondta Vonnegut.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.