Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Emeletes buszokkal Londonból Bagdadba

2003.01.26. 16:34
Emberi pajzsként kívánja védelmezni Bagdadot az amerikai bombáktól az a néhány tucatnyi békeaktivista, aki szombaton buszokkal indult el az iraki fővárosba. Hosszú útjuk során további önkéntesek csatlakozását várják, és adományokat akarnak gyűjteni az iraki nép számára.
Szombaton emeletes buszokon indult el Londonból az a háborúellenes menet, mely várhatóan mintegy két hét múlva éri el úticélját, Bagdadot. A résztvevők célja egyrészt, hogy útjuk során további önkénteseket toborozzanak, az irakiak számára pedig gyógyszert, ruhaneműt gyűjtsenek; másrészt, hogy Bagdadban "emberi pajzs"-ként - erre utal az akció elnevezése: Human Shield Action - oltalmazzanak jelenlétükkel oktatási és egészségügyi létesítményeket. A buszok utasai - többek között britek és amerikaiak -, azt remélik, hogy a támadás megindulása esetén visszatartó erőt jelentené hazájuk számára, hogy saját állampolgáraikat is veszélyezteti a bombázás.

A buszok a tervek szerint Londonból először Párizs felé veszik útjukat, majd Brüsszel, Amszterdam, Köln, Frankfurt, Strasbourg, München, Dachau, Zürich, Milánó, Ljubljana, Szarajevó, Skopje, Tesszaloniki, Isztambul, Damaszkusz és Ammán érintésével érkeznek meg az iraki fővárosba.

Az önkénteseket a Truth Justice Peace nevű civil szervezet toborozta. Állásfoglalásuk szerint a világbékét inkább fenyegeti az Egyesült Államok katonai ereje, mint Szaddám Husszein diktatúrája - mellesleg megkérdőjelezik a legutóbbi amerikai elnökválasztás eredményét, ezálal George W. Bush legitimitását is.

Ken Nichols O'Keefe-t, az akció szellemi atyját erkölcsi támogatásáról biztosította a nálunk elsősorban nyelvészként ismert Noam Chomsky amerikai filozófus is, az iraki beavatkozást ellenző "Nem a mi nevünkben" (Not In Our Name) mozgalom egyik legismertebb résztvevője. A Bush elnök kijelentésére - "aki nincs velünk, az ellenünk van" - reagáló háborúellenes petícióhoz számos közéleti személyiség és művész csatlakozott: például Laurie Anderson és Brian Eno zenészek, Oliver Stone filmrendező és Kurt Vonnegut író is.