Netre menekül a Pester Lloyd

2009.05.14. 13:42 Módosítva: 2009.05.14. 14:59
Átmenetileg kizárólag internetes változatban jelenik meg a német nyelvű budapesti hetilap, a Pester Lloyd. A nyomtatott kiadás megszűnését a válság és az állami támogatás hiánya okozta.

A Budapest Sun január végi megszűnését követően a vele egyidőben, tizenhat éve indult német nyelvű lap is rákényszerült, hogy kivonuljon a nyomtatott sajtó piacáról. A Budapest Sunnal ellentétben azonban a válság elől egyelőre a netre menekültek – írja a Kreatív.

A szerkesztőségi közlemény szerint erre a lépésre a nyomdai, terjesztési és üzemeltetési költségek emelkedése, a hirdetések drasztikus visszaesése és az állami támogatás megszűnése miatt volt szükség. Mint írják „az ország vezetésének nyilvánvalóan nem érdeke, hogy egy független és minőségi, német nyelvű újság működjön a fővárosban”.

Pester Lloyd öt éve indította el online verzióját, ami eddig a nyomtatott lap tartalmát egészítette ki. A negyvenezer rendszeres olvasót vonzó oldal viszont mostantól napilappá alakul. Az online kiadásért felelős Marco Schicker a Kreatívnak úgy nyilatkozott, hogy a 15 ezer példányszámú nyomtatott lap megszűnése 8-10 munkatársat érint. A dolgozók egy része kénytelen más munkát keresni, egy másik részét viszont felszívta a továbbfejlesztett, jelenleg 6-7 munkatárssal működő online verzió.

A német és angol nyelvű nyomtatott hetilappiacon a két lap megszűnésével már csak a Budapest Times-t, illetve az általa kiadott udapest Zeitung maradt.