Csak hitelből költözhet a Magyar Televízió

2009.06.04. 12:15 Módosítva: 2009.06.04. 12:53
A Magyar Televízió az új székházba költözés költségeinek finanszírozásához 2,45 milliárd forintos beruházási hitelt vesz fel.

A tervek szerint július végéig befejeződik a Magyar Televízió (MTV) Zrt. székházcseréje, azonban a költözés számos extra beruházási költséget és egyszeri kiadást jelent az intézmény számára. A köztévé emiatt gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében keres pénzintézetet, amely 2,45 milliárd forint beruházási hitelt nyújtana számára.

A költözéssel járó többletköltségek hitelből finanszírozásának előfeltétele az volt, hogy az MTV tulajdonosi testülete elfogadja a 2009-es üzleti tervet, amelyet eddig még csak kuratóriumának elnöksége szavazott meg. A MTV-nél a Napi Gazdaság érdeklődésére közölték, hogy a tenderkiírásban szereplő információkon túl további részleteket nem mondanak.

A civil delegáltakkal kiegészült nagykuratórium jóváhagyására váró, 2009-es üzleti tervben szerepel egy 2,5 milliárdos beruházási hitel felvétele, amit részben az adáslebonyolítás műszaki feltételeit megteremtő fejlesztésekre és a költözéssel kapcsolatos kiadásokra fordítana az MTV.

A KDNP-s delegált Balogh László, az MTV kuratóriumi elnökhelyettese szerint a külső gyártásra elfolyó pénzek mellett a köztévé anyagi problémáinak nagy részéért a Millennium Média (MM) Kft.-vel kötött székházszerződés okolható. A kurátor szerint ha a Wing Zrt.-hez tartozó beruházó cég által felvett hitelre a pénzügyi tárca garanciát vállalt, akkor bármelyik bank megkaphatta volna a kormányzati garanciát az MTV-nek nyújtandó hitelre, a köztévé pedig egy számára sokkal előnyösebb megállapodást köthetett volna új székházáról.

Balogh szerint a jelenlegi szerződés számos pontját újra kellene tárgyalni, többek közt az euróban rögzített bérleti díjat, amely súlyos veszteséget okoz a televíziónak. A 2007 márciusában aláírt ingatlanbérleti szerződés értelmében az MTV havonta 756 ezer euró bérleti díjat fizet az MM-nek.