Majtényi szerint nem kell új rádiós pályázat

2009.10.27. 15:37 Módosítva: 2009.10.27. 15:37
A pártok által favorizált rádiókat kizárná a pályázatból az ORTT elnöke, aki szerint azért, mert egyes pályázók vesztenének, még nem kell azonnal új pályázatot kiírni. Szerdán délelőtt dőlhet el a frekvenciák sorsa.

Az ORTT elnöke szerint ki kéne zárni az országos analóg rádiófrekvenciákra kiírt pályázatból a két legtöbb pontot kapott céget, az Adveniót és az FM1-konzorciumot, mivel az irreálisan magas koncessziós díjra tett ígéretük miatt fennáll a veszély, hogy később mégsem fizetnek.

„Előfordult már ilyen a rádiós piacon” – tette hozzá ma délutáni sajtótájékoztatóján Majtényi László, aki megerősítette, szakértők szerint képtelenség a hazai rádiós piacon akkora hasznot termelni, hogy az árbevétel felét bárki felajánlhassa az államnak koncessziós díjként.

Majtényi szerint az Advenio és az FM1 ajánlata akkor is irreális, ha figyelembe vesszük, hogy sales house-on keresztül értékesítenék reklámidejüket, így a nyereség nagy része nem a rádióban, hanem a reklámot értékesítő cégnél jelentkezne. (Az üzleti modell szerint a rádió nyomott áron adná el reklámidejét a sales house-nak, ami viszont piaci áron értékesítené azt.) Az ORTT elnöke szerint az alacsony árbevétel miatt a rádió költségeire is kevesebb jutna, vagyis mindenképp borul az üzleti terv, kivéve, ha a rádió állandó külső forrásokhoz jutna. A pályázati kiírás azonban gazdasági alapon működő, tehát nyereségre törekvő rádiókról szólt.

Nem kell új pályázat

Az ORTT elnöke szerint az sem jelentene megoldást, ha új pályázatot írnának ki, mivel akkor november 18-ától az új pályázat elbírálásáig, vagyis akár hónapokig semmilyen adás nem szólna a két országos rádiófrekvencián. „Ez leginkább a hallgatókat sújtaná, pedig az ő érdekeiket kéne szem előtt tartanunk” – mondta Majtényi, aki szerint a pályázati kiírás egyébként is jó, így csak azért nem kell új fordulót kiírni, mert egyes pályázók rosszul járnak.

„Semmi nem indokolja az új kiírást, csak azért, mert egyes pályázók elrontották az üzleti tervüket, pedig akár könnyűszerrel nyerhettek is volna” – tette hozzá az ORTT elnöke. Az új pályázati kiírás a Heti Választ is magában foglaló cégcsoporthoz tartozó, Advenio és az Econet tulajdonában lévő FM1-konzorcium érdeke, hiszen ha az új körben kisebb koncessziós díjat ajánlanak, akkor előnyük eltűnik, de így is ugyanannyi pontot kapnának, mint konkurenseik. A frekvencia sorsát így a rádiós tapasztalatra adható tíz pont megoszlása dönti el, azokat pedig az ORTT pártdelegáltjai osztják ki, akik információink szerint az Advenio és az FM1 pályázatát támogatják.

A két pályázó kizárásáról holnap délelőtt dönthet az ORTT, információink szerint azonban a testületi tagok az elnök beadványa ellen fognak szavazni, pedig már a köztársasági elnök és a miniszterelnök is jelezte, hogy fontosnak tartja a pályázat tisztaságát. Kérdés, hogy az utolsó órákban Majtényi Lászlónak sikerül-e elérnie, hogy az ORTT pártok által delegált tagjai meggondolják magukat.