Egyik közszolgálati sem vállalja, hogy szeretné a Fideszt

2010.03.21. 21:09
Az Egyesült Államok külügyminisztériumának éves emberi jogi jelentése szerint Magyarországon a közmédiák az ellenzék befolyása alatt állnak, és aránytalanul többet foglalkoznak a Fidesz véleményével. A múlt héten kiadott jelentés megállapításait általánosságban a közmédiára tette, az MTV, a Magyar Rádió és a Duna pedig egyenként tagad: biztos nem róluk szólnak az elmarasztaló szavak.

Az Egyesült Államok által kiadott éves emberi jogi jelentés arra hívta fel a figyelmet Magyarországgal kapcsolatban, hogy általánosságban ugyan elmondható, hogy a magyar kormány tavaly tiszteletben tartotta az alkotmányban rögzített szólás- és sajtószabadságot, de "vádak" merültek fel az állami tulajdonú közszolgálati műsorszolgáltatás nem megfelelő szabályozása miatt.

A jelentés szerint a közszolgálati rádió és televízió néhány esetben "aránytalanul nagy hangsúllyal jelenítette meg a legfőbb ellenzéki párt véleményét a többi politikai erőéhez képest".

Nyilván nem rájuk vonatkozik

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma által kiadott éves emberi jogi jelentésnek azon állítása, miszerint a közmédia néhány esetben nagyobb mértékben vette volna figyelembe a fő ellenzéki párt szempontjait –nyilván nem az MTV-re vonatkozik. A Magyar Televíziónak ugyanis nincs arról tudomása, hogy bármilyen elemzés vagy tanulmány alátámasztaná a jelentésben megfogalmazott állításokat az intézményre nézve. Az ORTT rendszeresen és folyamatosan vizsgálja minden csatorna legmeghatározóbb hírműsorait, és e számok tanúsága alapján - megfelelve az MTV által követett legfontosabb normáknak – a pártok véleményének kiegyensúlyozott megjelenítése a gyakorlat és tapasztalat a Magyar Televízióban.

A Duna Televízió egyenlő távolságot tart minden párttól és minden politikai nyomásgyakorlást a leghatározottabban elhárít, közszolgálati televízióként műsorait a pártatlanság, a kiegyensúlyozottság és a tényszerűség elvei alapján, a médiatörvény követelményeinek megfelelően készíti - közölte Herczeg Dóra a Duna Televízió szóvivője.

A Magyar Rádió minden befolyásolási kísérletet elhárít, és műsorszolgáltatását maradéktalanul a közszolgálati értékek szerint alakítja ki - közölte a médium. A közlemény szerint "a Magyar Rádió műsorait a pártatlanság, a kiegyensúlyozottság és a tényszerűség keretei között készíti", és nincs tudomásuk olyan politikai befolyásról szóló "vádakról", amelyek a rádió függetlenségét kétségbe vonták volna. Visszautasították a jelentés azon állítását, hogy a közrádió néhány esetben aránytalanul nagy hangsúllyal jelenítette volna meg a legnagyobb ellenzéki párt véleményét a többi politikai erőéhez képest.