Larry King szögre akasztja a nadrágtartót

2010.06.30. 08:09
A CNN hírcsatorna esti műsora 25 éven át elképzelhetetlen volt Larry King talkshow-ja nélkül, amiben a védjeggyé vált nadrágtartót viselő műsorvezető kérdezett világsztárokat, politikusokat, bűnözőket, azaz tulajdonképpen mindenkit, aki a hírekben szerepelt. Az idén 76 éves King bejelentette: ősztől visszavonul.
K EPA20101030002

A Larry King Live! című műsort az esti vetítés mellett napközben kétszer ismételte a CNN, és a nálunk fogható nemzetközi adásban is látható volt. Nem csoda, hiszen ez volt a csatorna legnézettebb önálló műsora, a csúcson esténként egymillió nézőt érdekelt. A premierre 1985 júniusában került sor, a nézettség folyamatosan emelkedett, de az utóbbi években a King stílusánál sokkal rámenősebb talkshow-műsorvezetők megjelenésével (Jon Stewart, Stephen Colbert) az egykoron intézménynek számító műsor kezdett kifulladni - az idei legmagasabb nézettségi adata 700 000 nézőt mutatott.

King soha nem tagadta, hogy nem szereti az agresszív kérdezői szerepet vagy stílust, ő inkább hagyta, hogy interjúalanyai maguktól beszéljenek, és szívesen kérdezett alájuk. Egy Washington Postnak adott interjúban korábban azt nyilatkozta, hogy nem szokott túl sokat készülni az interjúkra, és műsorát soha nem tartotta belemenős talkshow-nak, inkább szórakoztató hírműsornak. Egymondatos kérdésekkel dolgozott, melyek közé néha azért becsempészett kínosabbakat is. A műsor általában a stúdióban zajlott, King egy asztal mögött ült, melyen egy klasszikus RCA-mikrofon állt, a vendégek pedig az asztal jobboldalán foglaltak helyet, de előfordult az is, hogy King külső helyszínről (Fehér Ház, börtön, stb.) jelentkezett.

Kritikusai szerint az utóbbi években egyre jobban látszott rajta, hogy nem készül fel az interjúkra rendesen, és az is, hogy már nem igazán érdekli sem a politika, sem a celebritások világa. A nézettségének igen jót tevő, nemrég adásba került Lady Gaga-interjúban látszott, hogy Kingnek fogalma sincs, ki ez a nő, és mitől lett popikon. Persze érthető, hogy belefáradt már a munkába: a Larry King Live előtt rádiós műsorvezetőként dolgozó King 53 éves pályafutása alatt mintegy 50 000 interjút készített. A tévéműsor 25. évfordulóját ünneplő héten vendége volt James LeBron kosárlabdázó, Bill Gates, Barack Obama és a már említett Lady Gaga.

Larry és felesége, Shawn Soutwick
Larry és felesége, Shawn Soutwick

Pályafutása során King nem egyszer keveredett botrányba, 1990-ben a Miss USA szépségverseny egyik résztvevőjét egy tévéműsorban nevezte ocsmánynak (később elnézést kért), 1997-ben 34 hollywoodi sztárral együtt ő is aláírta azt a levelet, amiben elítélték Helmut Kohl akkori német kancellár szcientológusok ellen folytatott kereszteshadjáratát (a levélben a holokauszthoz hasonlították a németek hozzáállását, és náci módszereket emlegettek). Magánélete sem volt fáklyásmenet, nyolc alkalommal állt az oltár előtt hét különböző nővel.

A visszavonulását Twitteren bejelentő King helyére a CNN állítólag már hetek óta keresi a helyettest, de egyelőre nem lehet biztosat tudni a kilétéről. Felmerült többek között Piers Morgan brit tévés műsorvezető neve, aki az America's Got Talent és a Britain's Got Talent (a mi Csillag születik című műsorunk eredetije) zsűritagjaként vált ismertté, de emlegetik Ryan Seacrestet, az American Idol című tehetségkutató műsorvezetőjét is (Seacrest emellett rádió- és más tévéműsorokat is vezet), illetve Katie Couric tévés újságírót, a CBS esti hírműsorának vezetőjét. A CNN egy szűkszavú közleményben azt ígérte, hamarosan döntés születik King helyettesének személyéről.