Naponta ötször jelentik fel a Való világot

2011.01.19. 07:12 Módosítva: 2011.01.19. 07:33
Az NMHH az egész műsorfolyamot vizsgálja, miután eddig már hatvanöt bejelentés érkezett a Való világ ellen. Volt olyan negyedév, hogy az összes tévé- és rádióműsor miatt is csak tizennégy panaszt adtak be.

Az Origó információi szerint eddig összesen 65 panasz érkezett az RTL Klub Való világ című napi valóságshow-ja ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához. Napi öt-tíz új panasz érkezik az NMHH tájékoztatása szerint, miközben 2009-ben volt olyan negyedég,a mikor az összes hazai tévé- és rádiócsatorna ellen mindössze tizennégy panasz érkezett.

A beadványok egy részét még nem dolgozták fel: többségük a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseinek megsértését kifogásolta, valamint általánosságban fogalmazott meg észrevételeket a műsorszámmal szemben.

A feljelentések számának megugrásában az is szerepet játszhat, hogy a felháborodott nézők az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) panaszbejelentő formanyomtatványának segítségével sokkal egyszerűbben és sokkal gyorsabban tehetnek panaszt egy-egy VV adás miatt. A szövetség azt akarja elérni, hogy vegyék el a frekvenciát az RTL Klubtól, és egy olyan adó kapja meg, amely jobban növeli a gyermekvállalási kedvet.

A panaszok nagy száma miatt az NMHH december 15-én elrendelte a Való Világ általános hatósági vizsgálatát, január végére várhatóan ki is derül majd, hogy megsértette-e az RTL Klub a hatályos médiatörvényt, és ha igen, mekkora bírságra számíthat.