A színészek visszakaphatnak 25 millió dollárt

2011.01.28. 12:25
A Filmszínészek Egyesülete (SAG) új online keresőt indított, amin a művészek nyomon követhetik a begyűjtött szerzői jogaik után járó pénzt, írta a TheWrap .

A jogkereső szolgáltatás kezdeményezése az amerikai televíziós és filmszínészek legnagyobb szakszervezetének a Leave It to Beaver sztárjával, Ken Osmonddal folytatott hosszas jogi csatározást követő egyezségnek köszönhetően indult. A szervezet még a 300 000 dollárra rúgó ügyvédi költségek kifizetésére is kötelezte magát az elvesztett munkaügyi per után.

A most indult adatbázisnak köszönhetően a különböző számlákon felhalmozódott, feledésbe merült összegek - amik főleg külföldön eladott dvd-kből származnak - most már felderíthetővé válnak a színészek számára. A színésztagok online kereső segítségével deríthetik ki, illeti-e őket olyan jogdíj, amelyről eddig esetleg nem is volt tudomásuk.

"Ez egy újabb módja annak, hogy tagjainkat még hatékonyabban támogassuk - mondta a SAG igazgatója, holott a kezdeményezés nem alaptalan félelemből született.

A TheWrap 2008-ban már megírta, hogy a SAG 25 millió dollárral tartozik összesen 66 848 színész felé, köztük sok olyan hírességnek is, akik nem is tagjai a szervezetnek. A 120 ezer tagot tömörítő szervezet akkor azt állította, hogy nem tud kapcsolatba lépni ezekkel a tagokkal. Most már nincs ilyen akadály.