Megfenyegették a vágókat az MTV-ben?

2011.12.14. 10:23 Módosítva: 2011.12.14. 15:30
Megfenyegették állítólag az MTV Híradójának azokat a vágóit és riportereit, akik pénteken bejelentették, hogy a Lomnici-ügyben megbüntetett egyik vágóval való szolidaritásuk jeleként nem engedik kiírni nevüket a híradós riportokhoz. Péntek és szombat este mentek le a Híradók hiányos stáblistákkal.

"A belső forradalom elindult, azonban akkor lesz igazán hatása, ha ehhez minél több ember csatlakozik, és nemcsak a Híradóban, hanem más műsorokban is megakadályozza, hogy kiírják a nevét, egészen addig, amíg a botrány valódi felelőseinek felelősségre vonása meg nem történik" - nyilatkozta lapunknak az egyik híradós szombaton.

Az MTVA nem kommentál

Korai volt az öröme, ugyanis a vasárnapi és a hétfői Híradók már teljes stáblistákkal mentek le, amit több belső forrásunk annak tud be, hogy a közmédia vezetősége már az akció bejelentésekor megpróbálta megakadályozni a vágók szolidaritását.

Mint egyikük fogalmazott,  az MTI Hírcentrum igazgatójának egyik helyettese, „Németh Zsolt már a hétvégén utasítást adott, hogy ki kell írni a neveket az anyagokra. Ma az enyémre akaratom ellenére a rendezők írták ki. Ez ellentétes a sajtótörvénnyel, és erre többen is hivatkoztak, de mindig van egy ember, aki megírja a feliratot”.

Egy másik forrásunk szerint a vezetőség azonnali kirúgással is megfenyegette azokat, akik nem engedik kiírni a nevüket az elkészült anyagokhoz. Ezt támasztja alá az egyik éhségsztrájkoló, Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezető is, aki kérdésünkre elmondta, „nem tudjuk, hogy mi folyik bent, mivel négy napja az épület előtt ülünk, de több kolléga a tudomásunkra hozta, hogy megfenyegették őket. Ez abszolút ellentétes a sajtótörvénnyel, mely sajtóetikai kérdéseknél lehetővé teszi, hogy a készítők megtagadhatják nevük kiírását, ugyanis a névhasználat személyiségi jog”.

Nagy Navarro egyébként már további feltételeket is támasztott ahhoz, hogy befejezzék szombat óta folyó éhségsztrájkjukat, nyilatkozata szerint „addig nem megyünk el innen, amíg ennek a terrornak az összes felelőse, így az MTVA hírigazgatója, Papp Dániel, az MTI Hírcentrum vezetője, Élő Gábor, két helyettese, Németh Zsolt és Hegedűs István nem távozik posztjáról”.

Az MTVA kommunikációs igazgatója, Szabó László kérdésünkre közölte, „ezt a témát nem szeretném kommentálni se pro, se kontra”.

Információink szerint a híradósoknak más eszköz nincs a kezében, mivel a munkák elkészítését nem tagadhatják meg, már csak azért sem, mert bár voltak tárgyalások arról, hogy sztrájk esetén mi lenne a hírszolgáltatás minimális szintje, nem sikerült megegyezésre jutnia a szakszervezeteknek az MTVA-val.

Parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményeznek

Három független képviselő, Szili Katalin, Ivády Gábor és Molnár Oszkár parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi a közmédia működésének áttekintésére. Mint közleményükben írják: "Lomnici Zoltán korábbi főbíró, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökének a közszolgálati híradások egyik bejátszásából történő kitakarása felveti a gyanút, hogy a közmédia napi szintű, állandó pártpolitikai befolyás alatt végzi tájékoztató tevékenységét". Véleményük szerint az ügy miatt a közszolgálati tájékoztatás hitelessége alapjaiban rendült meg, s azt kizárólag egy országgyűlési vizsgálóbizottság állíthatja helyre.

Azt javasolják, a testület a többi között tekintse át, hogy érvényesül-e a közszolgálati hírszerkesztés gyakorlatában a pártpolitikai hovatartozástól független, kiegyensúlyozott tájékoztatás elve, fellelhető-e kormányzati elvárásoknak való megfelelés a közmédiumokban, illetve vannak-e direkt politikai befolyásra utaló jelek a közszolgálati műsorok szerkesztésében.