2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Újabb 13 millió forintra büntettékaz Összeesküvőket

2012.03.28. 20:10
A kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt szerdai ülésén 13 millió forintos bírságot szabott ki a TV2 ÖsszeEsküvők című műsorával kapcsolatos eljárásban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A valóságshow teljes szériája így összesen 18 millió forintos bírságot kapott.

Vass Ágnes, a testület egyik tagja elmondta: a tanács szerdai ülésén a november 10-ei és 27-ei adásaival és azok műsor-előzeteseivel kapcsolatban állapított meg jogsértéseket. A testület korábban már két alkalommal állapított meg jogsértést: januárban egymillió, februárban pedig négymillió forintos bírságot szabott ki a széria miatt.

A Médiatanács az ÖsszeEsküvők mind a 145 adását vizsgálta, ezek között szerepeltek az este hét óra körül sugárzott napi összefoglalók, az éjszakai műsorszámok, az előzetesek, az úgynevezett összecsapások és a heti összefoglalók is.

Vass Ágnes hangsúlyozta: a szériát a hatóság ugyanolyan módszerrel vizsgálta, mint tavaly az RTL Klub valóságshow-ját, és négy témát ítélt aggályosnak: a szexualitás, a trágárság, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás megjelenítését. Mint mondta, a teljes műsorfolyamban a csatorna mintegy nyolcvan alkalommal sértette meg a médiatörvényt azzal, hogy a műsorszámokat helytelenül sorolta be a korhatári kategóriába és nem a megfelelő időpontban sugározta azokat.

Vass Ágnes hangsúlyozta: a médiatanács tekintettel volt arra is, hogy felmérések szerint a veszélyeztetett korosztályból, a 7 és 14 év közötti korcsoportból átlagosan mintegy 140 ezren látták a műsor legalább egy percét.  Mint mondta, a hatóság következetes jogalkalmazása eredményes, hiszen a másik nagy kereskedelmi csatorna már csak este 9 után vetítette legutóbbi valóságshow-ját.

Az RTL Klub programigazgatója januárban kifogásolta, hogy az NMHH véleményük szerint kivételezik a TV2-vel, mivel a Való Világ negyedik évadjára 300 millió forintos bírságot róttak ki. Kolosi Péter szerint a Tv2 valóságshow-ja semmivel sem volt gyerekbarátabb a Való Világ 4-nél, többek között ebben a műsorban fordult elő, hogy az egyik szereplő önkielégítés után a kilincsre kente az ejakulátumot, és ezt a csatorna az esti főműsoridőben le is adta.