Az RTL szerint kivételeznek a Tv2-vel

2012.01.26. 16:38
Az NMHH közel 300 millióra bírságolta a Való Világot, és alig több mint egymillióra az Összeesküvőket. Az RTL Klub programigazgatója szerint a konkurens valóságshow semmivel nem volt gyerekbarátabb, mint az ő műsoruk, így nem érti az NMHH döntését. A médiatanács a Tv2 bírságánál egyébként jelezte, hogy továbbra is vizsgálják az Összeesküvőket.

Miközben közel 300 millió forintot kell az NMHH döntése miatt fizetnie az RTL Klubnak a Való Világ negyedik évada miatt, addig a tavaly ősszel sugárzott Összeesküvők című anyósreality jogsértései miatt mindössze egymillió forintra bírságolták a Tv2-t. Mindkét műsor az esti műsorsávban ment, 12-es korhatár karikával, vagyis elvileg a médiatörvény ugyanazon rendelkezései vonatkoztak rá.

"Én ugyan nem fogadom el, hogy a Való Világ-hoz hasonló tartalmaknak csak kilenc után van létjogosultságuk a képernyőn, de ha el is elfogadom a médiahatóság kérését, hogy a VV-hez hasonló tartalmak ne jelenjenek meg hétkor, nem tudom, miért volt elnéző azÖsszeEsküvők-kel" - nyilatkozott Kolosi Péter az ügyről az Origónak. Kolosi szerint a Tv2 valóságshow-ja semmivel sem volt gyerekbarátabb a Való Világ 4-nél, többek között ebben a műsorban fordult elő, hogy az egyik szereplő önkielégítés után a kilincsre kente az ejakulátumot, és ezt a csatorna az esti főműsoridőben le is adta.

Az RTL Klubra a valóságshow 2010-es adásai miatt 144 millió forint bírságot szabtak ki, míg a tavalyi év első négy hónapja újabb 88 millió ért. Tavaly még a rejtett termékelhelyezésért is fizetnie kellett a csatornának, de az új médiatörvény életbe lépésével engedélyezett lett az ilyen jellegű hirdetés, ezért idén már csak a termékelhelyezésre figyelmeztető szöveg helytelen használatáért bírságolták a csatornát. Mindent egybevetve több mint 900 jogsértést állapított meg a médiatanács, az ezekért együttesen kiszabott bírság 282 millió forint volt. Alekosz párkereső műsora miatt pedig újabb 6,5 millió forint bírságot szabott ki a médiahatóság.

A bírságok ellen az RTL Klub először az NMHH-nál fellebbezett, majd bírósághoz fordult. A kereskedelmi csatorna kérte a bírság befizetésének felfüggesztését a bíróságtól, amely azonban első fokon elutasította azt. Az Index információi szerint azonban a bíróság másodfokon végül elfogadta a csatorna érvelését, és a jogerős ítéletig nem kell fizetnie.

Az NMHH azért bírságolta több mint egymillió forintora a Tv2-t, mert az Összeesküvők október 3-án és 4-én sugárzott adását 12-es karikával tüntette fel, pedig a műsorban kiemelkedően sok volt az erotikus elem, a trágárság, a szereplők közötti agresszió és az alkoholfogyasztás. A médiahatóság január 19-ei közleményében jelezte, hogy tovább folytatja a valóságshow elemzését, de azóta nem szabtak ki újabb bírságot.