Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Eljárást indít az NMHH az RTL Klub ellen

2012.01.16. 11:16
Október utolsó hétvégéjén a médiahatóság vizsgálta a két kereskedelmi tévé gyereksávjának műsorait, ami megállapította, míg a TV2 helyesen alkalmazza a korhatárkarikákat, az RTL Klub nem.

Hiányzott a hatos karika az RTL Klub négy gyermekműsoránál, a TV2 esetében viszont megfelelőek voltak a korhatárjelölések – állapították meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) műsorelemzői a tavaly október utolsó hétvégéjét feldolgozó jelentésükben. Az új médiatörvény kötelezővé tette, hogy a hat éven aluli gyermekek számára nem ajánlott műsorszámokat az úgynevezett „hatos karikával” jelöljék a szolgáltatók.

Jobban figyelik a gyereksávot

Az októberi hétvégét ellenőrző gyermeksávvizsgálat szerint a TV2 a hat éven aluliak számára nem ajánlott karikát is, valamint az önkéntesen alkalmazható, hat éven aluliak számára kifejezetten ajánlott műsorokat jelző zöld kisfiús piktogramot is használta. Az RTL Klub ugyanakkor csak „korhatár nélküli” besorolású műsorszámokat sugárzott - olvasható a médiahatóság közleményében.

A vizsgálat szerint az RTL Klubon vetített két rajzfilmsorozat két-két epizódja olyan félelmet keltő elemeket, az óvodáskorúak által nehezen érthető burleszkszerű erőszakot tartalmazott, amely indokolttá tette volna a hatos karika alkalmazását. A vélelmezett jogsértés kivizsgálására az NMHH hatósági eljárást indít a médiaszolgáltatóval szemben.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a csatorna megítélése szerint az adott program nem való a hat éven aluli gyerekeknek, úgy használni fogják a hatos karikát.

A hivatal munkatársai negyedévente ellenőrzik a TV2 és az RTL Klub hétvégén délelőtt sugárzott gyermekműsorait, az ún. gyermeksávot. A 2011. harmadik negyedéves vizsgálat szúrópróbaszerűen kiválasztott hétvégéje október 29-30 volt, és az akkor sugárzott összes, 62 gyermekműsorszámra kiterjedt. Figyelemre méltó, hogy az ABG Nielsen kutatása szerint a 4-12 évesek 2011 nyarán már közel 270 percet, 27 perccel többet tévéztek, mint 2010-ben. A hatóság ezért a jövőben kiemelt figyelmet fordít a hat éven aluliak által nézett műsorokra.  • Vennék
  • Hírek