Az RTL Klub foglalkozik a legkevesebbet politikával

2012.05.16. 14:19 Módosítva: 2012.05.16. 15:26
A legátpolitizáltabb adó áprilisban az ATV, a legkormánypártibb a Neo FM hírműsora volt az NMHH gyorsjelentése szerint.

Az NMHH áprilisi gyorsjelentéséből már szemezgettünk egyet a bűncselekmények médiabeli megjelenése kapcsán, de azért maradt még bőven feldolgozandó adatuk. Így többek között érdemes megemlíteni, hogy a múlt hónapban az RTL Klub Híradójában jelentek meg a legkevesebbet politikusok (10,9 százalék), míg a legátpolitizáltabb csatorna az ATV hírműsora volt (40,9).

Az m1 nagyobb teret adott az ellenzéknek

A kiegyensúlyozottság tekintetében a három nagy országos csatorna közül a TV2 volt a legmértéktartóbb, mivel a kormányt és a kormánypártokat mindössze 58,1 százalékban favorizálta a híreiben, az m1 Híradója esetében ez az arány 60, az RTL Klubnál pedig 64,4 százalék volt.

Az ellenzék szereplései tekintetében ennél jóval a bonyolultabb a kép, az MSZP a legtöbbet a három nagy csatorna közül TV2-n kapott szót (18 százalék), a Jobbik mindhárom tévén 10 százalék körüli adásidőt kapott érvei kifejtésére, az LMP az RTL Klubon 10 százalékot, a TV2-n 8,8-at, az m1-en pedig 8,5 százalékot. A függetlenek - köztük a Demokratikus Koalíció képviselői - az  RTL Klubon szinte láthatatlanok, a hírek mintegy 3 százaléka szól róluk, míg ez az arány az m1-en 7 százalék.

Természetesen az ellenzéket az ATV szereti a legjobban, náluk a szocialisták 19 százalékban kaptak lehetőséget, de ők a Jobbik "legjobb barátjai" is (11,1). Érdemes még megemlíteni, hogy a legtöbb kormánypárti megjelenést az NMHH mérései alapján nem a Hír TV (60,5) vagy az Echo TV (64,8) hírműsoraiban találni meg, hanem a Neo FM híreiben, ahol 82,8 százalékot mértek a kormány, a Fidesz és a KDNP szerepléseiből, a maradékból a legtöbb megszólalási lehetőséget a szocik kapták (10,7), a kisebbekre egyaránt 2,7-2,7 százalék jutott.

A kormány és a parlamenti pártok tagjainak összes szereplése a hírműsorokban (százalék) N=2480
A kormány és a parlamenti pártok tagjainak összes szereplése a hírműsorokban (százalék) N=2480
Fotó: NMHH Szóvivői Iroda

A legtöbb megjelenési lehetőséget a politikusok közül áprilisban is Orbán Viktor kapta, aki 252 alkalommal szerepelt a hírekben (ebből 120-szor élőszóban is). A második helyen Gyurcsány Ferenc végzett, bár ez kétes népszerűség a számára, hiszen nagyrészt a plágiumügyéről volt szó (75 megjelenés), őt Lázár János (72), Kövér László (71) és Mesterházy Attila (67) követi.