Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Az RTL Klub foglalkozik a legkevesebbet politikával

2012.05.16. 14:19 Módosítva: 2012-05-16 15:26:08
A legátpolitizáltabb adó áprilisban az ATV, a legkormánypártibb a Neo FM hírműsora volt az NMHH gyorsjelentése szerint.

Az NMHH áprilisi gyorsjelentéséből már szemezgettünk egyet a bűncselekmények médiabeli megjelenése kapcsán, de azért maradt még bőven feldolgozandó adatuk. Így többek között érdemes megemlíteni, hogy a múlt hónapban az RTL Klub Híradójában jelentek meg a legkevesebbet politikusok (10,9 százalék), míg a legátpolitizáltabb csatorna az ATV hírműsora volt (40,9).

Az m1 nagyobb teret adott az ellenzéknek

A kiegyensúlyozottság tekintetében a három nagy országos csatorna közül a TV2 volt a legmértéktartóbb, mivel a kormányt és a kormánypártokat mindössze 58,1 százalékban favorizálta a híreiben, az m1 Híradója esetében ez az arány 60, az RTL Klubnál pedig 64,4 százalék volt.

Az ellenzék szereplései tekintetében ennél jóval a bonyolultabb a kép, az MSZP a legtöbbet a három nagy csatorna közül TV2-n kapott szót (18 százalék), a Jobbik mindhárom tévén 10 százalék körüli adásidőt kapott érvei kifejtésére, az LMP az RTL Klubon 10 százalékot, a TV2-n 8,8-at, az m1-en pedig 8,5 százalékot. A függetlenek - köztük a Demokratikus Koalíció képviselői - az  RTL Klubon szinte láthatatlanok, a hírek mintegy 3 százaléka szól róluk, míg ez az arány az m1-en 7 százalék.

Természetesen az ellenzéket az ATV szereti a legjobban, náluk a szocialisták 19 százalékban kaptak lehetőséget, de ők a Jobbik "legjobb barátjai" is (11,1). Érdemes még megemlíteni, hogy a legtöbb kormánypárti megjelenést az NMHH mérései alapján nem a Hír TV (60,5) vagy az Echo TV (64,8) hírműsoraiban találni meg, hanem a Neo FM híreiben, ahol 82,8 százalékot mértek a kormány, a Fidesz és a KDNP szerepléseiből, a maradékból a legtöbb megszólalási lehetőséget a szocik kapták (10,7), a kisebbekre egyaránt 2,7-2,7 százalék jutott.

A kormány és a parlamenti pártok tagjainak összes szereplése a hírműsorokban (százalék) N=2480
A kormány és a parlamenti pártok tagjainak összes szereplése a hírműsorokban (százalék) N=2480
Fotó: NMHH Szóvivői Iroda

A legtöbb megjelenési lehetőséget a politikusok közül áprilisban is Orbán Viktor kapta, aki 252 alkalommal szerepelt a hírekben (ebből 120-szor élőszóban is). A második helyen Gyurcsány Ferenc végzett, bár ez kétes népszerűség a számára, hiszen nagyrészt a plágiumügyéről volt szó (75 megjelenés), őt Lázár János (72), Kövér László (71) és Mesterházy Attila (67) követi.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!