Jáksó volt élettársa gyártja Jakupcsek műsorát

2013.03.18. 15:31 Módosítva: 2013.03.18. 16:09
Jáksó László helyreigazítást követelt tőlünk, amiért február elején azt írtuk, hogy az m1 új női talkshow-ját az ő produkciós cége készíti. A valóság ezzel szemben az, hogy a délután debütáló Ridikült volt élettársa, Halkó Gabriella szeptemberben alapított cége gyártja.

Ahogy azt már február elején megírtuk, Jakupcsek Gabriella új talkshow-t kap a köztévén. Jáksó László cikkünkre helyreigazítást követelt tőlünk, mivel azt írtuk, hogy a köztévé új női beszélgetős műsorát az ő produkciós cége gyártja.

Nem Jáksó, hanem a cégtársa

Az Index kérdésére az MTVA sajtóosztálya közölte, hogy a hétfő délután induló Ridikült az Apropó Média Produkciós Kft. gyárja, a műsor költségvetését azonban nem árulták el.

Az Opten céginformációs adatai szerint a céget tavaly szeptember 6-án jegyezték be. A három millió forint jegyzett tőkéjű társaság alapító tagja pedig Halkó Gabriella, Jáksó László volt élettársa, gyermekének édesanyja. Halkó Gabriella, a Marslakók Kft. által gyártott és az alacsony nézettségbe belebukott Marslakók sorozat producere volt. Halkó új cégében, az Apropóban szintén alapító tag az a Blázy András, aki a Marslakók főgyártásvezetője volt.

Az Apropó Kft.-t Halkó és Blázy 27 nappal később alapította meg, miután tavaly augusztus elsején kiderült, hogy az MTVA nem kér több részt a Marslakókból, mivel "a sorozat iránt érdeklődő nézők száma elmaradt az elvárt mértéktől..., és szélesebb körű elfogadottságának kialakulása a jövőben sem valószínűsíthető".

Egy hete az Atlatszo.hu felrakta a netre a közmédia tavalyi költségvetését, melyből kiderült, hogy a bukott sorozatot gyártó Marslakók Kft. 841 millió forintot kapott az MTVA-tól az elkészült 77 részre. A Marslakók Kft. azóta átalakult, január 2-a óta Mátrix Produkció Kft. néven lehet megtalálni az Opten cégnyilvántartásában. A cég ügyvezetője viszont maradt Halkó Gabriella, egyik tulajdonosa pedig továbbra is Jáksó László. A hétfő délután 17:40-kor induló Ridikül tehát akárhogy is nézzük, Jáksó-közeli produkciónak nevezhető.

Whoopi Goldberg show-ját nyúlják

A Ridikül formátuma nagyon hasonlít a The View-ra, ami Amerikában 1997 óta megy az ABC-n, 2007 óta Whoopi Goldberg vezetésével. A Jakupcsek-féle verzióban azonban – feltehetően azért, hogy ne kelljen megvásárolni a licenszet – nem lesz állandó a másik három nő, hanem mindig más kaphat lehetőséget.

Az MTVA kérdéseinkre közölte, hogy a napi talkshow mindig aktuális témákat jár majd körül női szemszögből, így az első héten "A nő mindig nő, Az vagy, amit megeszel, Én gyerekem-te gyereked témája is előkerül majd, olyan stúdióvendégekkel, mint Novodomszky Éva, Tóth Vera, Polyák Lilla, Mautner Zsófi, Michelisz Norbert vagy Rost Andrea". A Ridikül beharangozójából azonban az is kiderül, hogy a műsorban a női vendégek mellett mindig lesz egy meglepetés férfi is a stúdióban.

Mint iparági pletykákból megtudtuk, a The View magyarítása már többször felmerült, legelőször 2008-ban. Az akkor még Traccs néven futó ötletből egy gyártócég le is forgatott négy részt, méghozzá azzal a Ridikülhöz nagyon hasonló koncepcióval, hogy a négy különböző korú és habitusú nő minden nézői korosztályban megtalálja a saját rajongóit.

Az akkori tervek szerint a talkshow-ban szerepelt volna egy megmondó ember, egy anyuka, egy szexi nő és egy naiva is, köztük a véleményvezér szerepében felmerült Krizsó Szilvia, D. Tóth Kriszta, Bakos Piroska mellett Jakupcsek Gabriella neve is. A férfi szintén meglepetésvendég lett volna, a leforgatott részekben például szerepelt az akkori kormányszóvivő, Daróczi Dávid is.

Tanai Péter, a Traccs producere az Indexnek elmondta, hogy a másfél millió forintból leforgatott  négy részt 2008-ban meg is mutatták az MTV akkori vezetésének, azonban nem rendelték meg tőlük. Két évvel később újra tárgyaltak róla a köztévével, de továbbra is sikertelenül, mígnem a kereskedelmi tévékkel futott eredménytelen körök után elfelejtették az ötletet.

Egyes vélemények szerint a Traccs terveihez kísértetiesen hasonlító Ridikült ellopta a köztévé, mások viszont, köztük Tanai is úgy véli, hogy mivel "ebben a szakmában nem lehet levédetni az ötleteket - mivel ha akárcsak egy momentumot megváltoztatnak rajta, akkor az már nem ugyanaz - nincs értelme lopásról beszélni".