Tények.hu néven új hírportált indított a TV2

2015.09.28. 14:27
A TV2 ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy reggel óta működik színes-szagos, ultramodern hírportálja, ami pont úgy néz ki, mint a többi portál a világ bármelyik országában, de van egy olyan funkciója, amit azonnal elirigyeltem tőlük. Az is kiderült, hogy Gombos Edinát egy másik Edina, a szépségkirálynő Kulcsár váltja az Aktívban, és Vujity Tvrtko visszatérése a Mokkában sokkal messzebb mutat, mint a reggel 6-9 közötti sáv.

Infotainment, azaz aktuális hír- és szórakoztató műsorok témakörben sajtótájékoztatót nem hálás feladata szervezni, nincsenek nagy sztárok, nem énekel senki, és a kötelező jelleggel bemutatott imidzsfilmek sem mutatnak túl a mosolygós/komoly riporterek kis színest/komoly tényfeltáró anyagot forgatnak egy óvodában/a határon, a GYODA tövében. Ettől még Azurák Csaba, a TV2 aktuális műsorainak főszerkesztője mindent megtett azért, hogy ne unatkozzonnak a meghívott újságírók - őszintén mondom, hogy sokkal unalmasabbra számítottam.

Az első bejelentés a Tények kötelező, de érthető fényezése után (hiszen a Sztárban sztár mellett jószerivel ez az egyetlen olyan műsora a TV2-nek, ami a 18-59-es célcsoportunkban stabilan 20 százalék feletti közönségarányt hoz) a tenyek.hu (Tények.hu) hírportál bejelentése volt, ami egy nagy lépés a tévének, de mint az Indexnek Azurák elmondta, természetesen nem azt jelenti, hogy a piacra az Index vagy az Origo konkurenseként kívánnak kilépni.

Pár év múlva remélem, hogy elmondhatom majd magunkról, hogy a nagyobb tapasztalattal rendelkező portáloknak valós konkurenciát jelenthetünk, de egyelőre ez egy első, apró lépés. Az a célunk, hogy tanuljunk, hogy tapasztalatot szerezzünk, és ezekből tanulva egyre jobbak legyünk.

A Tények.hu létrehozását az indokolta, hogy a hírműsor szerkesztősége már így is hatalmas mennyiségben állítja elő az anyagokat, amikhez hozzájönnek a külföldi videós tartalmak is, és mivel a tévés Tények műsorideje véges, a kész anyagok vagy nyers videók nagy része a kukában végezte. Ez pedig nem jó, ezt belátta mindenki a teremben, kismacskás videót vagy a pamplonai bikafuttatásról forgatott, hangulatfilmet (bika öklel férfit, férfi sír, bika szalad, zászló, integetés) kidobni valóban vétek lenne. A másik indok, a nyomósabb az volt, hogy a Tények befolyása az utóbbi fél évben, azaz Azurák regnálása alatt megerősödött, háromszor annyi alkalommal vesznek át tőlük videókat és híreket, saját infókat más sajtótermékek, mint korábban, és erre már lehet építeni.

A saját információból forgatott, exkluzív videók továbbra is a Tényekre készülnek, árulta el Azurák, de ha van olyan anyag, ami nem ér rá az esti kiadásig, abból részleteket a Tények.hu fog közreadni. Nemcsak videókban gondolkodnak persze, vannak az oldalon cikkek is, nem is kevés, és ezek száma tovább bővül majd olyan exkluzív tartalmakkal, mit például a most még csak a Mokkában dolgozó Vujity Tvrtko saját, közéleti blogja, amin a társadalmat leginkább érdeklő, akár provokatív témák feldolgozása lesz a cél. Tvrtko mellett több olyan szakértőt fognak alkalmazni, mondta Azurák, aki képes lesz olyan tartalmat kínálni nekik, amit más nem.

A Mokkának és a Tényeknek köszönhetően olyan adatbázissal rendelkezünk szakemberekből, amit nem fogunk kihasználatlanul hagyni. Ha kell egy becsüs, mondok kapásból kettőt, de így vagyok a biztonságtechnikai szakemberekkel vagy a szakjogászokkal is. Ők fognak írni majd az oldalra olyan témákról, amikhez értenek.

Az oldal egyébként pont úgy néz ki, mint ahogy egy hírportál ki szokott 2015-ben, sok kép, sok videós tartalom, blokkokba osztott címoldal, címkék alapján szűrhető tartalom, baloldalt egy szüntelen hírfolyam, a bal felső sarokban kis ablakban élő, 0-24-es videós kontent, ami főleg a Tények videóira alapoz, és élőben is közvetítenek majd eseményekről - amikor pedig éppen semmi nem történik, a külföldi hírügynökségek videóit láthatjuk benne. Egy nekem újításnak tűnő nézete van az oldalnak: egy kattintással egy térképet kapunk, ahol zászlók jelzik, honnan hány hír olvasható, és ez nem korlátozódik Magyarországra.

Az oldalt az a stáb készíti, ami a Tényeket is, illetve ők egészültek ki egyelőre öt fővel, akik videót vágnak és szerkesztenek illetve cikkeket írnak. Azurák szerint a vezetőség elvárása, hogy pár éven belül a Tények.hu kitermeljen annyi pénzt (a hirdetésekből), hogy önfenntartó legyen. Ez egy ötfős szerkesztőséggel  elképzelhetetlennek tűnik, még akkor is, ha a Tények stábja besegít a Tények.hu tartalmainak előállításába. Az oldalon a már említett blogok és szakértői elemzések, tárcák mellett lesz egy olyan exkluzív tartalom is, amire a TV2-esek nagyon büszkék voltak: Horváth Szilárd náluk fog időjárást jelenteni. Ezt egy videóban meg is mutatták nekünk de ahelyett, hogy elmondanám, miért fehéredtem le az asztal mellett, és kaptam kis híján rángógörcsöt, inkább megmutatom magát a videót:

Ami a többi bejelentést illeti, Vujity Tvrtko a Tények.hu és a Mokka mellett egy közéleti tévés magazinműsor előkészítésén is dolgozik, ami nem Napló 2.0 lesz, de hogy mikor kerül képernyőre, arról korai beszélni. A szülési szabadságát az USA-ban töltő Gombos Edina helyére egy szépségkirálynőt, a 2014-ben a világ második legszebb nőjének választott Kulcsár Edinát nézték ki, aki elmondta, hogy amikor Hajdú Péter felhívta egy reggel, szó szerint rosszul lett. Mármint azért, mert akkor tudta meg, hogy ő lesz Gombos helyettese. És igen, mostanra már mindenki kitalálta: egészen kislánykora óta tévés akart lenni.