A Klubrádiónak elege lett Aczél Endréből

2016.05.09. 11:32

A Klubrádió beszünteti a kétezres évek elején készült Aczélsodrony című sorozat további ismétlését – írta közleményében a rádió. Az Aczélsodrony a Kiss Lászlót védelmébe vevő és a volt szövetségi kapitány áldozatát hibáztató újságíró műsora volt.

„A méltán népszerű műsor szerkesztő-műsorvezetője, aki egyébként nyolc éve nem munkatársa a rádiónak, visszatérően olyan nyilatkozatokat tett a Kiss László-ügyben, amelyek teljes mértékben ellentétesek a Klubrádió értékrendjével” – írta a Klubrádió. Hozzátették azt is, hogy e „döntés közzétételével együtt a szerkesztőség az ismert és az ismeretlen áldozatokkal való szolidaritását is kinyilvánítja”.

Aczél azzal háborított fel sokakat és érdemelte ki a Népszabadság lépését (a lapba nem írhat többet), hogy a Facebookon a Kiss-ügy kirobbanása után kifejtette: Kiss László úszóedző és társai 1961-ben nem követtek el csoportos nemi erőszakot, csak azért lett büntetőügy, mert az állítólagos áldozat szülei nem fogadták el, hogy a lányuk „szeretett kefélni”. Erre aztán rátett egy lapáttal, amikor az áldozat szombati interjúja után ismét védelmébe vette Kisst, és arra tett utalásokat, hogy az áldozat hazudik.

Aczél Facebook-oldala hétfőre eltűnt. Az újságíró az Indexnek azt állította, hogy nem ő törölte az oldalt, hanem egy hekker. Azt azonban elismerte, hogy a nagy port kavart bejegyzéseit ő maga írta, és nem egy hekker. 

Kiss László úszókapitányról április 5-én hozta nyilvánosságra az 1962-es bírósági ítéletet a Fullánk.com. Ebben az állt, hogy két társával, csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt 3 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélték, ő volt a másodrendű vádlott. A nagyfai börtönből elnöki kegyelemmel szabadult 20 hónap után.

Szabadulása után a Spartacusnál lett edző, 1988-ban a 14 éves Egerszegi Krisztinával olimpiát nyert, tanítványa az 1992-es barcelonai és 1996-os atlantai olimpián még négyszer győzött. Kovács Ágnes 2000-ben lett olimpiai bajnok. Kisst utána nevezték ki kapitánynak, és egészen 2016. áprilisig töltötte be ezt a posztot. Igaz, január elején egyszer már lemondott, mert méltatlannak érezte Hosszú Katinka viselkedését vele szemben. Beszélni akart ugyanis az olimpiai favorit versenyzővel, aki azonban nem állt szóba vele.

Kiss az ügy kirobbanásakor azt mondta, hogy megbűnhődött tettéért, majd két nap múlva, a lemondásakor olyan közlemény adott ki, hogy koholt vádak alapján, koncepciós perben ítélték el, és nem követte el az erőszakot.

A Ferencváros egykori úszóját 1961-ben vették őrizetbe egy olasz–magyar válogatott verseny előtt. A korabeli sajtó foglalkozott az ügyével, sőt, ahogy kiderítettük, a nemzetközi is átvette elítélése tényét.

Kiss László nevét viseli a százhalombattai uszoda, díszpolgár is, a város alpolgármesteri tisztségéről viszont lemondott. Több állami kitüntetést kapott. Úszókapitányként havi egymilliót keresett.

Szombaton az RTL leadta a Kissék áldozatával készül interjút. Takáts Zsuzsanna – akiről korábban többen azt állították, hogy már meghalt – közölte: a hazugságok és az ostobaságok késztették arra, hogy megszólaljon.