Akadémiai Újságírói Díjat kapott az Index újságírója

2017.05.08. 11:09

Hétfő délelőtt a Magyar Tudományos Akadémia éves közgyűlésének első napján átadták az akadémiai díjakat, köztük az Akadémiai Újságírói Díjat. Az idei díjazott kollégánk, Hanula Zsolt, akinek Lovász László, az MTA elnöke adta át a kitüntetést.

Az Akadémiai Újságírói Díj jelöltjeire az MTA osztályai, illetve vezetői tehetnek javaslatokat, a díjazottról az Akadémia belső díjbizottsága dönt. A díjjal százezer forint is jár.

Az Index tudományrovatának oszlopos tagja az indoklás szerint egyrészt tudománynépszerűsítő tevékenységével érdemelte ki a rangos díjat (ez többek közt a Ma is tanultam valamit rovatot jelenti, aminek beindításában oroszlánrésze volt, és ma is ő a rovat egyik motorja), másrészt azzal, hogy évek óta küzd fáradhatatlanul az áltudományos butaságok ellen, legyen szó áltudományos híroldalakrólaz oltáskivezetésről vagy egy Angliában praktizáló magyar sarlatánról.

Zsolt nemcsak kollégám, de barátom is, akivel a főiskolán ismerkedtem meg. Természettudományos érdeklődése, kísérletező kedve már akkor, a közös rántották készítésekor megmutatkozott, és a mai napig hiábavaló kutatásokat végez a pizza és az ananász társítása terén. Nagyon örülök, hogy kiváló képességeit a sajtóban is tudta kamatoztatni, és erőfeszítéseit az akadémia is elismerte.

– nyilatkozta a díj kapcsán Hanula Zsolt rovatvezetője, Stöckert Gábor, aki 2010-ben maga is megkapta az akadémiai elismerést.

Image uploaded from iOS (3)
Fotó: Huszti István

Hanula Zsolt egyébként az utóbbi időben sokat jár díjátadókra. Tavaly nyáron Vízy Dorka-díjat kapottNem a gyerekeket kell félteni az internettől, hanem a nyugdíjasokat című cikkéért, és nem sokkal előtte a Hevesi Endre-díjat is megkapta, ami szintén tudományos újságíróknak szánt elismerés.