Ha nincs más, nyugodtan megehetjük a kutyakaját

7 órája Módosítva: 2017-08-24 06:20:00
281

Amikor arról van szó, hogy meg lehet-e enni a házi kedvencek ételeit, akkor fontos, hogy jól tegyük fel a kérdést. Például egy tengerimalac répából, uborkából és almából álló étrendjével sokan ki lennének békülve, illetve a kutya sem húzza a száját, ha bélszín a menü. Ellenben aligha rágcsálna bárki is filmnézés közben egy kis kutyakekszet vagy olyan családi kiszerelésű kutyakajakonzervet amit még a kutyának sem adunk oda szívesen. Viszont, ha nagyon nincs más, akkor többnyire simán meg lehet enni a háziállatok ételeit, még ha nem is feltétlenül finomak.

Tovább

21 gyilkosság, több ezer betörés, ezernél több nemi erőszak

tegnap, 07:42 Módosítva: 2017-08-24 00:22:50
577

21 gyilkosság, több mint ezer megerőszakolt fiú és fiatal férfi – mindezt Carl Panzram követte el élete alig negyven éve alatt. Legalábbis ezt állította magáról a börtönben írt önéletrajzában. A minnesotai születésű férfit gyermekként többször megerőszakolták és folyamatosan bántalmazták, kilencszer volt letartóztatva vagy börtönben, 39 évesen végezték ki egy mosodafőnök meggyilkolása miatt .

Tovább

Shrek igazából egy francia pankrátor volt

augusztus 22., 06:12 Módosítva: 2017-08-23 07:55:00
1044

Ugyan a Shrek-filmeket készítő Dreamworks stúdió sosem ismerte el – de nem is tagadta –, hogy a figurát az 1930-40-es években aktív francia pankrátorról, Maurice Tillet-ről mintázták volna, a hasonlóság annyira szembetűnő, hogy kizárt dolog, hogy véletlenről lenne szó.

DGvcdwLXcAAFnxE
Fotó: Twitter

Az ügyben konkrétum sosem hangzott el, a legközelebbi információ, miszerint a Dreamworks valóban Tillet-t mintázhatta meg az ogre formájában, egy meg nem erősített állításokat tartalmazó blogbejegyzésben található: egy rajzoló, aki a Shrek készítése idején a Dreamworksnél dolgozott, több pankrátor képét is kitette az irodája falára, köztük a Svéd Angyal, az Ír Angyal és a Francia Angyal fotóját is – utóbbi nem más, mint Maurice Tillet, de hogy miért is nevezték így, arról kicsit később.

Tovább

A légitársaság, ami 28 éve próbálja elindítani az első járatát

augusztus 21., 07:09 Módosítva: 2017-08-22 07:59:30
249

Emlékeznek még a Sólyom Airways egészen szürreális történetére pár évvel ezelőttről? Légitársaságot indítani nem a világ legegyszerűbb dolga, vonhatta le belőle annak idején a tanulságot mindenki, pláne, ha az ember nem is ért igazán hozzá, csak megpróbál halászni a zavarosban. A Sólyom kálváriája bő egy éven át tartott, egy ország szörnyülködött és röhögött rajta felváltva, és végül sosem sikerült elindítaniuk egyetlen járatot sem.

A USGlobal Airways (leánykori nevén Baltia Airlines) ugyanezt játssza 28 éve folyamatosan.
Tovább

Újfajta lobotómiát talált fel, aki roncsot csinált JFK húgából

augusztus 20., 08:31 Módosítva: 2017-08-21 08:49:06
1808

Minden családban akad egy fekete bárány, őket olykor ki is tagadják az örökségből. De ha a XX. század egyik legfontosabb politikusdinasztiájába születik az illető, nem ússza meg ennyivel. Rosemary Kennedy szomorú élete egyben szörnyű esettanulmánya egy vitatott neurológiai beavatkozásnak.

Tovább

Miért recés néhány pénzérme széle?

augusztus 19., 08:02 Módosítva: 2017-08-20 13:45:30
1318

Az ötforintos pereme sima, a tizesé szakaszosan hol recés, hol sima, a huszas recés. Az ötvenes megint sima, a százas recés, a kézszázas meg olyan, mint a tizes. Ez ma már csak hagyománytiszteletből, és a dizájn miatt van így, de évszázadokkal ezelőtt, amikor kitalálták a recés szélű pénzérmét, még egészen gyakorlatias célokat szolgált.

A fémből készült pénzérmék annak idején értékes nemesfémeket, aranyat vagy még gyakrabban ezüstöt tartalmaztak - ez kellett ahhoz, hogy a pénzt használók bizalma rendületlen legyen annak az értékében. A papírpénzek bevezetése óta ezt a bizalmat a pénzt kiadó jegybank, és az amögött álló állam adja. Ennek persze vannak kockázatai, például ha instabillá válik az állam, beüthet a hiperinfláció. Amíg a pénzben arany és ezüst volt, egészen más jellegű problémákkal kellett szembenézni a pénzverdéknek, például azzal, hogy az ügyeskedők megpróbálták kiszedni a pénzérmékből a nemesfémet.

Tovább

A király, akit népszavazás emelt a trónra, pedig csak 0,002% szavazatot kapott

augusztus 18., 06:52 Módosítva: 2017-08-19 08:04:55
427

1862 novemberében minden idők egyik legfurább népszavazását tartották Görögországban: a görögök ugyanis királyt választottak, márpedig egy rendes monarchiában ezt a címet alapjáraton örökléssel vagy opcionálisan fegyveres hódítással szokás megszerezni. Görögország azonban egyáltalán nem volt akkoriban rendes monarchia, úgy általában az ország alig harminc éve létezett csak, miután évtizedes háborúskodás árán sikerült kivívniuk a függetlenségüket és ledobni a törökök rabigáját. Sokat nem tudtak kezdeni a szabadsággal, a kormányzót megölette a saját testvére, és belecsúsztak egy csúnya polgárháborúba; végül három nagyhatalom, Oroszország, Franciaország és Anglia beavatkozása (akik már a törökök elleni függetlenségi háborút is segítették) csinált rendet.

Tovább

Egy kódfejtő trükk fordította meg a második világháború sorsát

augusztus 17., 06:05 Módosítva: 2017-08-18 07:35:22
524

A midwayi csatáról mind tanultunk történelemórán: 1942 nyarán, fél évvel Pearl Harbor után ez az összecsapás fordította meg a csendes-óceáni hadszíntéren a második világháború menetét. A tönkrevert japán flotta elveszítette a kezdeményezést, az amerikaiak ellentámadásba lendülhettek, és többé nem volt reális esélye annak, hogy a japánok partra szálljanak amerikai földön. Így aztán nagyobb erőket tudtak Európába átdobni, ami határozottan jót tett a szövetségesek esélyeinek például az észak-afrikai hadműveletekben Rommel ellen, nem is beszélve a normandiai partraszállásról.

Midwayt pedig egy kódfejtő zseniális trükkjének köszönhetően nyerhették meg az amerikaiak.
Tovább

Már az 1600-as években is láttak ufót Amerikában

augusztus 16., 06:07 Módosítva: 2017-08-16 18:05:39
199

Ha van valami, amit megtanultunk az űrlényes filmekből, hogy a világegyetem összes létformájának az Amerikai Egyesült Államok az álma. Az USA-ban akarnak élni, nyaralni, kolóniákat létrehozni, vagy ha esetleg épp hódítani jönnek, akkor természetesen az amerikaiakat akarják először kiiktatni. Ez alapján nem meglepő, hogy az Egyesült Államokban már az 1600-as években láttak ufókat

Tovább

A főnáci, akit bőröndben szöktettek haza meghalni

augusztus 15., 07:02 Módosítva: 2017-08-21 15:44:21
191

1977. augusztus 15-én üres szobával szembesültek a római Celio hadikórház őrei, amikor reggel tízkor kinyitották az ajtót. Pedig nem akárkinek kellett volna bent lennie: ez volt a német Herbert Kappler, egykori római Gestapo-főnök szobája. Azé az emberé, aki a náci megszállás idején elrendelte az ardeatine-i mészárlásként elhíresült kegyetlenséget: 335, római börtönből elhurcolt férfit gyilkoltak meg hidegvérrel, hogy így álljanak tízszeres bosszút a római partizánok egy nappal azelőtti merényletén, amelyben 33 náci halt meg.

A háború után életfogytiglanra ítélt 70 éves Kappler 1977 nyarán már csak árnyéka volt önmagának: a Nápoly melletti börtönből előző évben átszállították a hadikórházba, egykor mindig frissen borotvált arca szakállas volt, ő pedig 47 kilósra fogyott. De ez most kivételesen jól jött: az őt gyakran látogató felesége, Anneliese Kappler kötelek segítségével leengedte őt a harmadik emeleti ablakból, aztán betette egy bőröndbe, és simán ki tudta csempészni őt éjjel egykor a kórházból, majd az országból is a kocsi csomagtartójában. Meg sem álltak Nyugat-Németországig.

Tovább

Amerikát a világ legrosszabb csokija segítette a 2. világháborúban

augusztus 14., 07:09 Módosítva: 2017-08-15 07:29:50
1270

1937 tavaszán az amerikai hadsereg ellátmányozásért felelős első számú vezetője, Paul Logan ezredes nem mindennapi feladattal találta meg a Hershey'st, Amerika legnagyobb csokigyártóját (a cég Európában szinte teljesen ismeretlen, a Nestlé mellett sosem tudott labdába rúgni a piacon). A hadsereg kérése az volt, hogy készítsék el a világ legrosszabb csokoládéját, ami tökéletes vészhelyzet-élelmiszer lesz majd a katonáknak. Logan ezredes konkrétan a következőket várta el a csokitól:

  • Legyen aránylag olcsó és nagy mennyiségben is könnyen gyártható.
  • Legyen tápláló: egy 4 unciás (112 gramm) szelet tartalmazzon minimum 600 kalóriát.
  • 50 fokos hőség alatt ne olvadjon meg.
  • Az íze éppen csak egy kicsivel legyen jobb a főtt krumplinál, hogy a katonák ne édességként kezeljék, és tényleg csak akkor és annyit egyenek belőle, amennyi a létfenntartáshoz szükséges.

A Hershey's vezető kémikusa, Sam Hinkle elfogadta a kihívást, és két hónapnyi kísérletezés árán kikotyvasztotta a hivatalosan D-porció, nem hivatalosan Logan-szelet (még kevésbé hivatalosan Hitler titkos fegyvere) nevű csokoládét. Az összetevői cukor, némi kakaó, zabliszt, zsír, tejpor és mesterséges ízesítőanyagok voltak. Minden követelménynek megfelelt, a pocsék íznek különösen (ezért a hitleres gúnynév).

Tovább

Három amerikai elnök is elhagyta az atomrakéták indítókódjait

augusztus 13., 07:56 Módosítva: 2017-08-14 07:11:01
306

Amerika nukleáris csapásmérő arzenálját a mindenkori elnöknél levő, "futball" becenevű szerkezettel lehet beindítani, ez a klisé nagyjából minden második, Tom Clancy-, vagy 24-stílusban utazó akciófilmben vagy sorozatban előkerül. Az már kevésbé közismert, hogy az atomcsapás indításához kell még valami: a biscuit, vagyis süti néven futó kis plasztikkártya, amin az aktuális indítókódok vannak. Ez tényleg mindig az elnöknél van, ellentétben a futballal, amit valójában a titkosszolgálat egyik, állandóan az elnök közelében levő embere tart magánál, a csuklójához bilincselve. Maga a futball egyébként egy fekete aktatáskának néz ki, állítólag húsz kilót nyom, és néha ki is lehet szúrni egy testőr kinézetű fickó kezében az elnökről készült fotókon.

A lényeg, hogy a sütivel beindítjuk a focit, és ennek egyenes következménye a gombafelhő. És eddig három amerikai elnökről derült ki, hogy rövidebb-hosszabb időre elveszítette vagy a sütit, vagy a focit.

Tovább

Az emberi gyomornak a csont sem akadály

augusztus 12., 09:34 Módosítva: 2017-08-13 12:34:24
381

Az emberi gyomor elég hatékony szerv, hiszen különösebb probléma nélkül képes megemészteni a zöldségeket, a különböző állatok húsát és tejéből készült termékeket, illetve az ember által készített mesterséges, természetes hozzávalókat sosem látott készítményekkel is megbirkózik. Csontot azonban nem nagyon fogyasztunk – csak csontvelőt és esetleg porcokat –, de mindig akad olyan tudós, akit szokatlan területekre hajt a kíváncsiság. Két amerikai kutató, hogy kiderítse, mi történik egy kisebb emlőssel az emberi gyomorban, rágás nélkül lenyelt egy 90 milliméteres cickányt

Tovább

Ötven éve még békával végezték a terhességi tesztet

augusztus 11., 07:45 Módosítva: 2017-08-12 11:15:21
743

Számtalanszor láttuk már a filmekben vagy sorozatokban, hogy ellőnek egy terhességi tesztes poént. Végül is nem bonyolult, hisz a vizeletvizsgáló tesztcsíkok úgy néznek ki, mint egy hőmérő: örök kedvenc, amikor Daniel a Taxi 3-ban magyarázza a tábornoknak, hogy a lánya terhességi tesztje egy új típusú hőmérő, amivel a stressz-szintet lehet mérni. Ezt azonban elég nehéz lett volna eljátszani az 1960-as évek előtt között: akkoriban ugyanis a dél-afrikai karmosbéka volt a menő.

Tovább

Csapvizet akart pénzért árulni a Coca-Cola, de csúnyán elszúrta

augusztus 10., 07:48 Módosítva: 2017-08-11 08:40:22
599

Amikor a Pepsi sikerrel piacra dobta az Aquafina márkájú palackozott vizét, a Coca-Cola is úgy gondolta, hogy ideje belépni a piacra. 2002-ben megszületett a Dasani, a palackozott és mérgező csapvíz, a Coca-Cola történetének egyik legnagyobb buktája.

Tovább

Az öt focipálya nagyságú tó, amiben 8 millió medúza él

augusztus 9., 05:16 Módosítva: 2017-08-13 13:52:27
302

A mikronéziai Palau egy több mint 300 szigetből álló ország a Csendes-óceánon.  A szigetek többsége lakatlan, hisz az egész országban összesen alig 18 ezer ember él, viszont páratlan természeti csodákkal rendelkezik. A leghíresebb a Koror-szigetén található, mindössze 5,7 hektáros Medúza-tó, amiben csúcsidőben 8 millió medúza között lehetett úszkálni. 

Tovább

A jó börtön nem bünteti, hanem jó útra téríti az elítélteket

augusztus 8., 05:58 Módosítva: 2017-08-08 16:42:21
766

A börtön szó mindenkinek a kenyéren és vízen élő, Isten szabad egét sosem látó, vaskos kőfalak között sínylődő rabokat juttatja az eszébe. A szabadságvesztés elrettentő ereje sokakat visszatart a bűncselekmények elkövetésétől – valahol pont ez lenne a célja –, de a norvégiai Bastoy igazi mintafegyintézet: nem a büntetésre, hanem a rehabilitációra helyezik a hangsúlyt.

Tovább

A rágógumi több ezer éves találmány

augusztus 7., 07:10 Módosítva: 2017-08-07 21:33:54
153

Azt hihetnénk, hogy a rágógumi valami modern találmány, elvégre az ötvenes évek szocialista kultúrpolitikája a beatzenével és a Coca-Colával egyenrangú Sátánként kezelte. (Lev Trockij egy 1934-es munkájában azt jósolta: ha a szovjetek átveszik a hatalmat az Egyesült Államokban, három éven belül nem lesz rágógumi.)

A Központi Bizottságnak abban igaza volt, hogy a rágógumi, legalábbis a modern iterációja amerikai találmány, de nem a szocialisták megdöntésére született. Igaz, az első, kereskedelmi forgalomba hozott rágógumi pont ugyanabban az évben, 1848-ban jelent meg, mint a Kommunista kiáltvány. 

Tovább

Hogy tervezte meg Amerika legnagyobb drogdílere a világ legjobb hangrendszerét?

augusztus 6., 08:57 Módosítva: 2017-08-07 07:27:13
1190

A hatvanas évek végén történt, hogy a Grateful Dead eredeti felállásának három tagja – Bob Weir, Jerry Garcia és Phil Lesh – összegyűltek a banda gyakorlótermében. A kaliforniai Novatóban található, gusztustalan rózsaszínre mázolt raktárban ott volt még néhány audio- és technofil arc, illetve pár LSD-ző pszichonauta. Az erősítőket és hangszereket tervező Rick Turner szerint rendszeresen összegyűltek, és kötetlenül beszélgettek technológiáról, zenéről és más érdekességekről.

Az egyik ilyen szeánszon született meg minden idők legjobb szabadtéri hangrendszerének az ötlete. Évekbe telt, mire a koncepció végleg szárba szökkent. Végül azonban elkészült az a több mint hetventonnányi, több száz hangsugárzót és erősítőt tartalmazó hangrendszer, ami három emelet magasan és harminc méter szélesen tornyosult a koncertező Grateful Dead-tagok fölé.

Hangfal volt a javából: úgy is hívták, hogy Wall of Sound.
Tovább

A belgák tudtak élni: iskolatej helyett iskolasör!

augusztus 5., 07:15 Módosítva: 2017-08-06 09:05:10
2355

Belgium és a sörkultúra kapcsolata olyan mély, intim, és nagy múltú, amit igazából elképzelni sem tud az, akinek a belga sörről csak annyi ugrik be, hogy ja, ők csinálják azokat a jó drága, de cserébe brutál erős cuccokat, meg azokat a gyümölcsös vackokat is. A belga sörfőzés a 12. században indult, külön pápai engedéllyel kísérletezhettek az apátságok szerzetesei a különféle sörökkel. Az UNESCO kulturális örökségi listáján Belgiumnál rögtön az első helyen szerepel a sörkultúra - Magyarországról ugyanerre a listára a matyóhímzésnek, a busójárásnak és a Kodály-módszernek sikerült felkerülnie.

Tovább

A repülő, amibe 714-szer csapott bele a villám

augusztus 4., 05:57 Módosítva: 2017-08-05 07:28:08
180

A repüléstől sokan félnek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint ez a közlekedés legbiztonságosabb módja. Az alaptalan félelmek közül az egyik leggyakoribb, hogy mi lesz, ha a repülőgépbe belecsap a villám. Mi lenne, semmi. Az utasszállítók ugyan általában igyekeznek kikerülni a viharokat, de ezzel együtt is átlagosan évente egy villámcsapás ér minden gépet. Ilyen esetekről több ezer videó van fenn a YouTube-on, és tényleg elég rémisztően néznek ki, nézzünk is meg egy válogatást, csak hogy hangulatba kerüljünk:

Tovább

Koncentrációs táborban gyártott volna homokból aranyat a nácik alkimistája

augusztus 3., 06:44 Módosítva: 2017-08-03 22:06:16
280

A náci Németország csúcsvezetéséről közismert, hogy vonzódtak a misztikus és okkult dolgokhoz (ha nem is annyira, ahogy például az Indiana Jones-filmek mutatják). Hitler személyesen is fogékony volt az ilyesmire, de a legnagyobb rajongó az SS vezetője, Heinrich Himmler volt, ő szervezett például expedíciókat a Föld mindenféle egzotikus sarkaiba ősi ereklyék és a felsőbbrendű árja faj nyomai után kutatni.

Nem véletlen, hogy rendszerint őt találták meg a különféle ezoterikus szélhámosok is, hogy a maguk eszközeivel besegítsenek a Harmadik Birodalom világhódítási terveibe, vagy legalább egy kicsit megszedjék magukat. Az egyik leghíresebb ilyen Karl Malchus volt, az aranycsináló.

Tovább

Bulvárlapok álhírei miatt tört ki a New York-i lisztlázadás

augusztus 2., 07:13 Módosítva: 2017-08-02 14:45:15
153

Az éhséglázadás a történelemmel egyidős jelenség. Ahol felüti a fejét az élelmiszerhiány, ott pánik, fejetlenség és zavargások törnek ki. Így volt ez az 1684-es moszkvai felkeléssel, amit a különadók váltottak ki, és így volt a közelmúlt venezuelai zavargásainál is.

Ehhez hasonló eseménysorozat zajlott Manhattanben is, a XIX. század elején. A ma már csak Flour Riot (lisztlázadás) néven emlegetett 1837-es zavargásoknak szerencsére nem volt halálos áldozata. Csak néhány száz hordó liszt és úgy ezer zsák gabona sínylette meg a csetepatét, de több okból is figyelemre méltó esemény volt.

Tovább

Karthágó beszántása és sóval behintése nem egészen úgy történt

augusztus 1., 06:58 Módosítva: 2017-08-02 07:48:29
662

Ha az ember már túl van a történelem érettségin, és nem az ókori Róma a hobbija, általában két dologra emlékszik abból, amit a pun háborúkról tanult:

  1. Hannibál iszonyú menő módon, harci elefántokkal kelt át az Alpokon, hogy váratlan irányból támadja meg Rómát, de így sem járt sikerrel
  2. Az egész háborúskodás vége az lett, hogy a rómaiak lerombolták Karthágót, aztán a helyét beszántották, és behintették sóval, hogy terméktelenné tegyék a földet, és soha többé ne lehessen újjáépíteni a várost

Na, ebből a második pont egyáltalán nem történt meg, legalábbis egyetlen korabeli forrás sem említi. Több mint egy évezreddel később később bukkan csak fel először: 1299-ben VIII. Bonifác pápa adott parancsot a lerombolt Palestrina városának felszántására és sóval behintésére, "Karthágó ősi példáját követve". A példa valójában ennél sokkal régebbi, az asszíroknál volt szokás, de náluk is csak jelképes rituálé formájában. Valószínűleg innen került át a felszántás-besózás a Bibliába, Mózes könyvébe, mint azoknak a büntetése, akik elfordultak az Úrtól - innen pedig a középkori krónikások, akik szívesen színezték a történeteiket bibliai jelenetekhez hasonlóra, szépen összemosták a valódi történelemmel.

Tovább

Ciánmérgezést okozhat a cseresznye-, az alma- és szilvamag is

július 31., 09:20 Módosítva: 2017-08-01 07:27:52
1390

Bizonyára önnel is előfordult már, hogy véletlenül lenyelt egy cseresznye- vagy pár almamagot. Ez így rendben is van, mindenkivel megesik. Azonban ebből nem érdemes szokást csinálni, vagy ha már mindenképpen rászoktunk, akkor semmi esetre se rágjuk meg a magot, az ugyanis ciánmérgezést okozhat.

Tovább

Az alkohol nem igazán párolog el az ételből főzéskor

július 30., 08:25 Módosítva: 2017-07-31 09:18:51
602

Nyugodtan meg lehet küldeni a marhapörköltet vörösborral, vagy a tészta mellé készülő szószt egy kis töménnyel, csak az íze kedvéért, főzés közben úgyis elpárolog belőle az alkohol - szól a konyhai bölcsesség. A dolognak még tudományos háttere is van: az alkohol forráspontja 78,5 Celsius-fok, főzés közben meg általában ennél jóval nagyobb hőfokot használunk, már csak azért is, hogy felforrjon a víz, ami köztudomásúlag 100 fokon történik meg. Egészen logikusnak hangzik, hogy az alkohol eddigre tényleg eltűnjön az ételből.

A gyakorlatban azonban ez mégsem egészen így működik.

Tovább

A krokodil nem öregszik, mégsem él örökké

július 29., 08:24 Módosítva: 2017-07-30 09:44:23
316

Bár népszerűségi rátájuk különbözik, van valami közös a laposféregben, a homárban és az okkult legendák hősében, Saint-Germain grófban. Ők bizonyos értelemben mind halhatatlanok, ám Casanova alkimista mesterével szemben az állatvilág örök fiataljai mégsem élnek örökké. Így nem találkozhatunk Godzilla méretű krokodilokkal sem, hiába, hogy ők sem mutatják az öregedés jeleit.

Tovább

A Piroska és a farkas eredetije elég durva horror

július 28., 07:05 Módosítva: 2017-07-29 08:33:09
1733

Hogy a közismert gyermekmesék Disney-korszak előtti verziói elég horrorisztikusak voltak, visszatérő témája rovatunknak. Volt már szó a békát megcsókoló hercegnőről, Csipkerózsikáról, Pinokkióról - most pedig Piroska és a farkas története következik a sorozatban.

Tovább

A falu, ahol minden lakó megnyerte a lottót

július 27., 07:10 Módosítva: 2017-07-28 07:32:00
383

Sodeto egy pici falu Északkelet-Spanyolországban, amelyről jó eséllyel sose hallott volna. 2011-ben viszont a lakói rommá nyerték magukat a nagy hagyományú spanyol karácsonyi lottón, és az ezzel járó 15 perc hírnév alatt az egész világ megismerte a történetüket.

Tovább

Zseniális tudós volt, csak leamortizálta a bolygót és az emberiséget

július 26., 07:06 Módosítva: 2017-07-27 07:30:12
825

Minden tudós nagy álma, hogy maradandót alkosson, és a munkájával segítse az emberiség fejlődését. Szép célkitűzés, de a dolgok néha rosszul sülnek el – és ez sokszor nem is az ő hibájuk. Oké, dr. Frankenstein nyilván túllőtt a célon a Teremtménnyel, és Albert Einstein sem Hirosima elpusztítására gondolt, amikor kidolgozta a relativitáselméletet.

Tovább