Kovács Róbert

Kibírná-e az emberiség, ha a föld alá kényszerülne? Kibírná-e az emberiség, ha a föld alá kényszerülne?

Technikailag elképzelhető, és már folyik is a tervezőmunka.

tegnap, 20:12

Mekkora szárnyakat kellene növesztenünk, hogy repülhessünk? Mekkora szárnyakat kellene növesztenünk, hogy repülhessünk?

Egy szárnyas pionyír kipróbálta.

január 27. 20:05

A kevés alvás lehet a siker titka? A kevés alvás lehet a siker titka?

Merthogy él egy különleges kaszt, amelyik könnyedén megteheti ezt.

január 24. 20:53

Kalandos hely tud lenni egy tengerpart, még januárban is. Ha épp nem emel fel a metsző szél, akkor egy tíz centiméter hosszú, jól fejlett dinólábnyomba léphetünk. A négyéves Lily Wilder apukájával barangolt a walesi Barry Beach-i Bendricks-öböl környékén, amikor hirtelen lecövekelt, és halkan csak annyit mondott: "apa, ezt nézd"! 

A körülbelül 220 millió éves dinoszaurusz lábnyom.
A körülbelül 220 millió éves dinoszaurusz lábnyom.
Fotó: Cardiffi Nemzeti Múzeum

Richard, az apuka, komoly, megfontolt felnőtt módjára viselkedett. Rég túl lehetett már a gyerekkori csodákon, ezért nem vesztette el a fejét. E z túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, mondta, majd azonnal értesítette walesi Nemzeti Múzeum illetékes szakértőit. 

Az őslénytani kurátorok, köztük Cindy Howells, a környék "valaha talált legjobb" lábnyomának nevezte a felfedezést, korát pedig 220 millió évesre becsülte, írta a BBC. 

Hogy pontosan melyik faj járkált arrafelé a sárban, nem tudják megmondani. De karcsú állat lehetett, két lábon sétált és valószínűleg kisebb vadállatokra és rovarokra vadászott.

A környék amúgy gazdag őslény-lelőhelynek számít. A mostani felfedezés azért is különleges, mert a dinoszauruszok evolúciójának kezdeti időszakából származik. A legkorábbi leletek 230 millió évvel ezelőttiek. A kövületet Cardiffi Nemzeti Múzeumba vitték.

Új-Zélandon 11, vagy Sidney-ben 9 órával előbb hagyják maguk mögött az óévet. Világelsőként pedig a csendes-óceáni Kiribati (12 óra előny) 33 korallszigetén, félúton Ausztrália és Hawaii között. Itt már javában tombol az újév, és trombitálhatna mind az 5500 lakos , már ha ilyesmi része lenne a helyi folklórnak. De nem az.

Az egyik sziget neve a barátságtalan partú elszigetelt Karácsony-sziget. Itt húzódik a dátumvonal, és könnyedén átugrálhatnánk egy-egy napot oda-vissza.

Legkésőbb A Baker-sziget (az Egyesült Államok Kis Külső Szigeteinek lakatlan atollrésze) és Amerikai Szamoa élheti át a pillanatot. 13 órát kell még malmozni arrafelé.