Az egér felzabálta a rókát

2017.12.14. 13:48
Létrejött az évszázad egyik legnagyobb médiaüzlete, a Disney felvásárolta a 21st Century Fox tévés és filmes részlegének egy részét, ezzel a világ messze legnagyobb médiavállalata lett. A 66,1 milliárd dolláros üzlet része a Fox 13,7 milliárd dolláros adóssága is, amit az új tulaj átvállal.

Disney célja az üzlettel egyértelműen az, hogy az egyre erősödő konkurenciát legyűrve előre meneküljön és a hamarosan elinduló, Netflix mintára összerakott streamingszolgáltatására minél több tartalma legyen. Ehhez jól jön az egyik most megszerzett leányvállalat, a 20th Century Fox nevű kábelcsoport, amiben ott szerepel az FX Network, a National Geographic és még vagy 300 nemzetközi csatorna (köztük a magyar FOX is).

A Disney-hez került a Fox 30 százalékos részesedése a Hulu nevű streamingszolgáltatóban (a már meglevő 30% mellé), az egyik legnagyobb tartalomgyártó Endemol Shine Group fele, a Star India nevű műholdas szolgáltató és a Fox 39 százalékos tulajdonrésze a Sky nevű műholdas szolgáltatóban. A 21st Century Fox megtarthatta (és saját néven viszi tovább) a Fox tévéadót és 28 további tévécsatornát, a Fox News és a Fox Business nevű hírcsatornákat, valamint a Fox Sports 1 és Fox Sports 2 sporttévéket is. Az előzményekről itt írtunk.

A Disney innentől az összes Marvel-jog tulajdonosa lett, azaz az X-Men-franchise ugyanoda került, ahol Thor, Hulk és tavaly óta Pókember is van. Visszakerült a Marvelhez (ami ugye Disney-tulajdon) a Fantasztikus Négyes is, emellett elképesztő mennyiségű film és tévésorozat, amikkel majd szépen beindíthatja a saját streamingszolgáltatását. A tervek szerint a Disney és mostantól akkor a Fox tartalmai 2019-re tűnnek el teljesen a Netflixről. És még valami átkerül a Disney-hez: a legelső Csillagok háborúja-film jogai, mert ezekkel egy bonyolult ügylet révén a mai napig a Fox rendelkezett, és nem kerültek át a Disney-hez a 2012-es üzletben

Ami a Hulu-jogokat illeti, a Disney minden bizonnyal megvásárolja a Comcast és a Time Warner kezében levő 40 százalékot és átbrandeli az egészet. 

Ja, és a Fox egyik ikonikus tévésorozata, a Simpson-család ezt természetesen évekkel ezelőtt megjósolta