Habony-közeli befektető reformálhatja meg a roma tévézést

2020.02.19. 18:32

Habony Árpád egyik üzlettársának felesége, Schatzné Kovács Marianna ötödrészben lett tulajdonosa Magyarország első cigány tévécsatornáját, a Dikh TV-t üzemeltető Első Roma Média Kft.-nek, derül ki a Hvg360 szerdán közzétett cikkéből.

A Dikh TV alapítója, Balogh Elek nem feltétlenül örül a csatorna közelébe került befektetőnek. "Mi is látjuk, honnan érkezett" – válaszolta a portál megkeresésére. Hangsúlyozta: a továbbiakban is politikamentes tévét szeretnének működtetni, ezért abban bízik, hogy Schatzné tévés kapcsolatai meghatározóbbak lesznek, mint a politikai kapcsolatai.

Schatzné Kovács Marianna az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta: a Dikh TV-ben lehetőséget lát a roma kultúra sokszínűségének bemutatására, "ezzel is elősegítve a roma integrációt", amely iránt "őszintén elkötelezettnek" tartja magát.

Csak és kizárólag kulturális, ismeretterjesztő, szórakoztató tartalmakkal szándékozunk megtölteni az adásidőt

– mondta Schatzné, arra azonban nem válaszolt, hogyan tudná magát függetleníteni a roma tévécsatorna a kormány gyöngyöspatai cigányokkal kapcsolatos álláspontjától.

Schatzné Kovács Marianna annak a Schatz Péternek a felesége, aki a Ripost résztulajdonosa volt, amíg a lapot fel nem ajánlották a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány nevű fideszes médiaholdingnak. "Egy volt köztévés, sok vállalkozás tulajdonosa (...), és már Szlovéniában is részese volt egy magyar finanszírozású médianyomulásnak" – foglaltuk össze pályáját egy korábbi cikkünkben.

Balogh Elek, a Dikh TV alapítója és ötletgazdája úgy tudja: Schatznénak romológus végzettsége van, és olyan pályázatok beadására készül, amelyekkel lehetővé tenné, hogy a csatorna laikus műsorkészítői érettségit, majd lehetőség szerint felsőfokú végzettséget szerezzenek, és profi médiamunkásokká váljanak. Hogy mekkora a befektetése, még nem tudni, azt viszont igen, hogy az Am-Bud-Pek Kft. nevű cégében 2018 végén csupán ötmillió forintnyi vagyon volt.

A főleg romák által, főleg romáknak készített tartalmakat sugárzó Dikh TV 2015-ben indult a YouTube-on, ahol mostanra több mint 300 ezer követőt gyűjtött össze, 2018-ban pedig jogosultságot szerzett a televíziós műsorszórásra. A tévét üzemeltető cégnek akkor fele-fele arányban volt tulajdonosa Balogh Vanessza, a Kispesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, valamint Radu Morar román üzletember, aki évtizedek óta aktív befektető a magyarországi médiapiacon, és a HVG tudomása szerint ő közvetített Orbán körei felé az új tulajdonos bevonásában is.