Titokzatos 'taxisofőr' szakértett a BBC-n

2006.05.16. 00:06
Internetes sztár lett az az állítólagos londoni taxisofőr, aki véletlenül egy számítástechnikai szakértő helyett nyilatkozott a BBC egyik hírműsorában. Az állítólagos személyszállítási kisiparos annak köszönheti hírnevét, hogy annak ellenére becsülettel válaszolt az Apple Computer és a Beatles dalait is kiadó Apple lemezcég közti védjegyper befejezésének iparágra gyakorolt hatásairól, hogy nem igazán ért se a joghoz, se az internetes kereskedelemhez.

A színes bőrű állítólagos taxisofőr Guy Kewney, a Newswireless.net szőke és kékszemű szakértője helyett nyilatkozott élő adásban egy fatális tévedés következtében. A férfi, aki az első találgatások szerint valószínűleg éppen egy utasra várt, felelőtlenül feltette a kezét, amikor Guy Kewney nevét meghallotta, ezért minden előzetes beszélgetés nélkül bekísérték a stúdióba.


Éppen szakért

A BBC egyik szerkesztője azt állítja, hogy többször is megkérdezték a férfit, hogy tényleg ő-e Guy Kewney, amire ő mindig határozott igennel felelt, így mire az angolul rosszul beszélő férfi felocsúdott, már mikrofont tűztek rá, és a News 24 című műsor stúdiójában találta magát, ahol Karen Bowerman műsorvezető éppen bekonferálta, mint internetes szakértőt.

Mit keresek én itt?

Érdemes megnézni az interneten is keringő felvételen a férfi arcán megjelenő döbbenetet, ahogy a bejelentésre reagál, de azután igyekszik válaszolni a kérdésekre, így például arra a felvetésre, hogy meglepte-e a mai ítélet, elmondta, hogy személy szerint nagyon meglepte őt az ítélet, mert nem számított rá. Mindezt tört angolsággal, erős francia akcentussal. És aztán hozzátette: "Amikor megjöttem, mondtak nekem valamit, és én jöttem, vagyis hát nagyon nagy meglepetés volt mindenesetre".

Karen Bowerman egyébként sokáig nem fogott gyanút, és a közel kétperces interjú vége felé sem látszik rajta igazi megdöbbenés, sőt végül angol hidegvérrel köszönte meg az interjút, amelyben például az internetes szakértő azt is kijelenti, hogy az internetes letöltések nagyon egyszerűek és gyorsak.

Mégse taxisofőr

Az igazi Guy Kewney az esetről egyébként a blogján azt írta, hogy igazán megdöbbentő élmény volt látni, hogy amíg ő a BBC recepcióján várakozik, odabent már nagyban faggatják, és a legmegdöbbentőbb, hogy még válaszol is.

A BBC egyébként elnézést kért minden érintettől, így a misztikus taxisofőrtől is, azért mert ilyen kínos helyzetbe hozták figyelmetlenségükkel az érntetteket.

A csatorna munkatársai mindezzel csak tovább rontottak saját helyzetükön, hiszen hétfő estére kiderült, hogy az együgyű taxisofőrnek hitt férfi valójában egy kongói diák, aki az egyik londoni üzleti főiskolára jár, és azért ment a BBC-be, mert egy magas képzettséget igénylő IT-munkára szeretett volna jelentkezni, vagyis minden bizonnyal nem mozog annyira bizonytalanul a számítástechnikában és az internetiparban, ráadásul azért válaszolt olyan lelkesen a műsorban, mert azt hitte, hogy az már a felvételi beszélgetés.

A Daily Mail című napilap, amely megtalálta a titokzatos fekete férfit, azt is kiderítette, hogy mi okozta a félreértést: A kongói fiatalembert Guy Gomának hívják, vagyis a keresztneve ugyanaz, mint az internetes szakújságírónak

Nem először

Nem ez volt ráadásul az első eset, hogy összekevertek szakértőket a BBC-ben. Közel egy éve a walesi miniszterelnök, Rhodri Morgan helyett a Dr Who című tévésorozat egyik készítője nyilatkozott tévedésből politikáról és autonómiáról a Sárkány szeme című politikai műsorban.

Apple vs Apple
Az egykori Beatles együttes jogait képviselő lemezcég, az Apple Corps elvesztette az amerikai Apple számítástechnikai vállalat ellen indított monstre pert. Egy londoni bíróság hétfőn elutasította a alma logó használata miatt beadott keresetet.
A londoni cég, amely zöld almát választotta magának jelképül, azt követelte, hogy az Apple Computer ne használja a megharapott színes almát az iTunes oldalon. Ezen kívül a Paul McCartney, Ringo Starr illetve a már elhunyt John Lennon és George Harrison özvegyei birtokában levő cég kártérítést követelt az amerikai konszerntől.
A lemezcég azzal érvelt. hogy az Apple internetes portálja, az iTunes megsérti a két fél 1991-ben kötött egyezségét, amely az alma logó és az Apple név használatát szabályozza a cégek saját üzleti területén. A londoni bíró viszont úgy látta, az embléma puszta szerepeltetése a weboldalon nem jelenti a 1991-es megállapodás megsértését.