Újságírókat robbantottak fel Zágrábban

2008.10.23. 20:11
Az egyik legnagyobb horvát hetilap társtulajdonosa is meghalt a bombamerényletben. Horvátországban az utóbbi hónapokban több hasonló robbantás volt, a kormány erőteljes fellépést ígért a szervezett bűnözés ellen.

A BBC értesülései szerint két újságírót ölt meg az a bomba, amely fél hét előtt pár perccel robbant fel Zágrábban. Az első hírek szerint az áldozatok közt van Ivan Pukanic, Horvátország egyik legnagyobb hetilapjának, a Nacionalnak a társtulajdonosa is

Pukanic főszerkesztőt és Niko Franjic marketingigazgatót valószínűleg a főszerkesztő Lexus gépkocsija alá rejtett pokolgép ölte meg a Nacional lapcsoport székházának udvarán, a Vlaska körúton.

Horvátországban idén már több merényletet követtek el tényfeltáró újságírók ellen, és több robbantás is volt, ami miatt tüntetésen tiltakoztak a horvát újságírók. Az utcai merényletek miatt a hónap elején a miniszterelnök már elbocsátotta az igazságügyi- és a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt is.

A rendőrség egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Stjepan Mesic horvát államfő az állami televízióban kijelentette, a robbantással "a terrorizmus megérkezett a horvát főváros utcáira". "A bűnözői körök soha nem látott kihívást intéztek a jogállam ellen. Vagy ők, vagy mi... a jogállam és a polgárok biztonsága a bűnözők, terroristák, a maffia ellen" - fogalmazott, egyúttal közölte, hogy péntekre rendkívüli ülésre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot.

Ivo Sanader miniszterelnök láthatólag megrendülve újságírók előtt kijelentette: nem fogja engedni, hogy "Horvátország Bejrúttá váljon". "Ez többé nem egyszerűen a szervezett bűnözés elleni harc, hanem olyasvalami, aminek mindannyian ellenszegülünk Horvátországban" - mondta.

Horvátország csatlakozási tárgyalásokat folytat az Európai Unióval, és az egyik legfontosabb kritérium, amelynek meg kell felelnie a felvételhez, hogy visszaszorítja a szervezett bűnözést és a korrupciót.