Joca Amsterdam lehet Pukanic gyilkosa

2009.04.28. 15:40
A nyolc országban körözött, rendőr- és rablógyilkossággal is vádolt Joca Amsterdam, a szerb maffia egyik vezére állhat a horvát lapszerkesztő, Ivo Pukanic meggyilkolása mögött. Joca Belgrádban Slobodan Milosevic egykori villájában lakott.

Őrizetbe vették a szerbiai alvilág egyik ismert vezetőjét, a maffiakörökben csak Joca Amsterdamként ismert Sreten Jocicot. A maffiavezérnek a szerb hatóságok gyanúja szerint köze lehetett Ivo Pukanic horvát laptulajdonos, a balkáni cigarettacsempészet felderítésén dolgozó Nacional című hetilap főszerkesztője elleni tavalyi merénylethez.

Pukanicot és a Nacional szerkesztőségének épületéből a társaságában távozó marketingigazgatót, Niko Franjicot egy motorkerékpárra szerelt pokolgéppel gyilkolták meg tavaly október 23-án Zágráb központjában. Az hamar világossá vált, hogy Franjic nem volt célpontja a merényletnek.

Pukanic halálával kapcsolatban több elmélet is felmerült, hiszen az excentrikus lapkiadó-főszerkesztő egyszerre ápolt jó kapcsolatokat és állt harcban a balkáni alvilági körökkel. Tevékenysége sérthette a horvát szélsőjobboldalt is, szó volt elvált felesége drogadóságairól is, de hamar cigarettacsempészekre, így pedig a szerb maffiára terelődött a gyanú.

A belgrádi és a zágrábi sajtó egy ideje már Jocic felelősségéről cikkezett.

Joca Amsterdam, mint neve is mutatja, főként drogokkal kereskedett. Keze messzire elért, ennek bizonyítéka az is, hogy mióta Hollandia kiadta Szerbiának, Slobodan Milosevic egykori államfő belgrádi villájában lakott. Kábítószer-kereskedés, rendőrgyilkosságok és rablógyilkosságok, illetve más bűntények miatt nyolc európai országban keresték.